Mieren: zo kom je er vanaf!

Mieren bestrijden

Mieren zijn natuurlijk erg klein, maar ze kunnen voor een hoop irritatie zorgen. Zeker als ze zonder pardon door je huis paraderen of ze het zand tussen de tuintegels uit duwen. Mieren zijn sociale beestjes. Ze leven in grote kolonies bij elkaar. Als je er een aantal ziet, zijn er nog veel meer in de buurt. Wil je deze ongenode gasten op afstand houden? In deze Hlprs blog lees je hoe je dat kunt doen.

Mierenlokdoosjes

Met een lokdoosje kun je mieren binnen en buiten bestrijden. Deze doosjes verspreiden een geur waar mieren op afkomen. In het doosje zit een stofje dat ze meenemen naar de kolonie. Zo komt de schadelijke stof ook bij de andere mieren terecht. De kolonie zal uitsterven. Plaats de mierenlokdoosjes in de buurt van het nest of op een plek waar je de mieren regelmatig ziet lopen. Mieren kiezen vaak dezelfde route.

Mierenpoeder: chemisch of biologisch

Ook in mierenpoeder zit een lokstof en werkt goed om een kolonie uit te roeien. Je strooit het poeder op de looproute van de mieren. Als de mieren op zoek zijn naar eten, komen ze het poeder tegen. Door het chemische poeder gaan de mieren direct dood. Zo komt het poeder niet in het nest terecht. Biologische poeders zorgen ervoor dat de werksters (mieren die het eten zoeken) het nest niet meer terug kunnen vinden. De kolonie overleeft niet, omdat er geen eten meer naar het nest komt.

Mieren natuurlijk bestrijden

Wil je niet aan de slag met chemische middelen? Kies dan voor bestrijding op een natuurlijke manier. Dit kan bijvoorbeeld met heet water. Gooi een emmer leeg over je tuintegels en herhaal dit een paar keer. Je kunt ook citroenschillen vloeibaar maken in de blender (doe er wat water bij) en dit mengsels over het mierennest gieten.

Diervriendelijk mieren bestrijden

Vind je bovenstaande methodes te grof? Er zijn ook diervriendelijke manieren om mieren te bestrijden. Zo kun je kruiden leggen op de vaste route van de mieren. Ze hebben bijvoorbeeld een hekel aan kruidnagel, munt en peper. Strooi dit bij de ingang van je huis en de mieren keren om. De mieren in je tuin kun je verjagen met koffiedik. Dan blijven ze graag ver uit de buurt.

Lees hier meer tips over diervriendelijk mieren bestrijden

Goed schoonmaken: minder mieren

Mieren komen vaak af op voedselresten. Daarom is het belangrijk om je keuken goed schoon te houden. Ook als je op een andere plaats in huis knoeit, ruim dit dan zo snel mogelijk op. Mieren hebben zoetigheid zo gevonden. Meng een beetje azijn door je sopje, daar houden mieren al helemaal niet van.

Heb je geen zin of tijd om zelf schoon te maken?Reacties