Klussen met Hlprs - Schilderen voor beginners

Klussen met Hlprs - Schilderen voor beginners

Je gaat voor het eerst schilderen, daar zie je misschien wel tegenop. We geven graag een aantal tips om deze klus succesvol te laten verlopen. Eerder deelden we al hoe je behang kunt verwijderen. In deze editie van Klussen met Hlprs leer je meer over schilderen.

Een nieuw kleurtje op de muur

Als je een nieuw kleurtje voor je muren hebt uitgezocht, sta je waarschijnlijk te popelen om aan de slag te gaan. Maar sla de voorbereiding zeker niet over! Voordat je begint verplaats je de meubels naar een andere ruimte of dek je ze af. Het afplakken van de randen met tape is de volgende stap. Vervolgens ontvet je de muur. Vraag bij de bouwmarkt of verfwinkel informatie aan over de ondergrond waar je overheen gaat schilderen. Mogelijk heb je voorstrijk nodig. Daarna kun je aan de slag met dat leuke kleurtje!

De hoeken en randen van de muur schilder je met een kwast, de rest met een muurverfroller. Rol van links naar rechts en van boven naar beneden. Ga twee tot drie keer over de zelfde baan heen voor een goede dekking. Als je heel de muur hebt gedaan, haal je de tape er af. Dit doe je als de verf nog nat is. Doe dit ook als je nog een tweede laag aan gaat brengen.

Lees hier meer praktische tips en adviezen om muren te schilderen

Deuren schilderen voor dummies

Zijn je witte binnendeuren vergeeld of zijn ze toe aan een flitsend kleurtje? Voor het schilderen van deuren gebruik je lakverf in hoogglans of zijdeglans. Lak dekt goed en is kras- en slijtvast. Dat is geen overbodige luxe, een binnendeur krijgt heel wat te verduren in de loop der jaren.

Voor je begint, schroef je het deurbeslag los. Dat geeft het beste resultaat. Verf (lak) hecht het beste op schone oppervlakken. De deur moet daarom ontvet worden met warm water en ontvetter. Spons de deur na met water. Daarna ga je schuren, gronden en verven. Voor binnendeuren gebruik je watergedragen verf. Voor grotere delen gebruik je een lakroller, voor kleinere delen een kwast.

Plafonds schilderen: zo doe je dat

Is je plafond niet langer fris wit? Tijd om de handen uit de mouwen te steken! Bereid je voor: boven je hoofd werken, kost vrij veel kracht. Mogelijk moet je voordat je gaat beginnen het plafond schoonmaken. Dit is bijvoorbeeld het geval in de keuken. Ook als het stoffig is, kun je beter eerst schoonmaken met een borstel en stofzuiger.

Vervolgens ga je alles afplakken en afdekken: kozijnen, meubels, de vloer, enzovoorts. Als je van plan bent om de hele de ruimte te schilderen, begin dan met het plafond. Zo loop je geen risico op verfspetters op je zojuist geverfde muren. Het schilderen kan beginnen. Je begint met een ronde kwast, daarmee verf je de randen en hoeken. Daarna doe je met een grote roller het hele plafond. Laat de banen overlappen voor het mooiste resultaat. Als je klaar bent, mag de tape er af. Je verwijdert deze het beste als de verf nog nat is.

Kijk hier voor een uitgebreide uitleg over het schilderen van plafonds

Hulp bij het schilderen

Kun je ondanks deze handige tips toch wel wat hulp gebruiken? Boek een klushulp via Hlprs! De handige helpers helpen je graag met schilderen. Klussen is wat zij het liefste doen. Dus heb jij twee linkerhanden, geen tijd of geen zin?Reacties