Huis afkoelen: 5 tips

Over het weer valt altijd wel wat te klagen; te koud, te warm, te nat, te droog. Met het warme weer zoals nu, loopt ook de temperatuur in huis flink op. Dat is gewoon niet zo fijn. Wij delen vandaag 5 simpele tips om je huis koeler te krijgen, zonder dat je direct een airco hoeft aan te schaffen.  

1. Op het juiste moment luchten

Luchten doe je op de koele momenten van de dag, de ramen en deuren blijven vervolgens voor de rest van de dag dicht. Op die manier komt de warme lucht niet binnen. Als je ´s ochtends vroeg óf ´s avonds laat de deuren en ramen in huis openzet, kan het even lekker doorwaaien. Je zult zien dat de temperatuur in huis snel zakt. Met een hor voor de ramen houd je nare beestjes buiten. 

2. Zonwering houdt de zon buiten 

De meest effectieve manier om het huis af te koelen is met zonwering aan de buitenkant van je ramen. Denk aan rolluiken, screens of zonneschermen. Hiermee voorkom je dat de warmte via de buitenkant van de ramen naar binnen komt. Dit werkt veel beter dan gordijnen, luxaflex of andere zonwering dat aan de binnenkant van je ramen zit. Rolluiken, screens of zonneschermen zijn misschien even een investering, maar hiermee ben je zeker van een lekker koel huis wanneer het buiten bloedheet is. Een goedkopere oplossing is een schaduwdoek. Dat is een driehoekig of rechthoekig doek dat je makkelijk met de hoeken vastmaakt aan een muur, boom, schutting of paal. 

Schaduwdoek laten ophangen? De klushulpen van Hlprs helpen je graag!  3. Ventilator zorgt voor koele lucht

Wanneer je een plafondventilator hebt die tegen de klok indraait, wordt de koele lucht van de vloer omhoog getrokken. Heb je een losse ventilator? Doe een raam open en zet de ventilator op de vensterbank zodat hij naar buiten gericht is. Dit helpt om warme lucht uit je huis te trekken in plaats van het gewoon door je huis te laten circuleren. 

4. Schakel elektrische apparaten uit 

Als een elektrisch apparaat aan staat, worden onderdelen binnenin het apparaat heet. Hier komt veel warmte vanaf. Als het apparaat op stand-by (de slaapstand) staat, blijven die onderdelen warm. Schakel elektrische apparaten daarom zoveel mogelijk volledig uit.  

5. Planten zorgen voor verkoeling

Planten rondom of tegen je huis zorgen voor verkoeling. Heb jij een tuin met alleen maar tegels? Dan loopt de temperatuur bij jou binnen in hoog tempo op. Planten koelen de omgeving doordat ze zonlicht opvangen en water verdampen. Heb je een plat dak? Maak er een groen dak van. Dit kan wel 2 tot 4 graden schelen in huis!  

Groene planten tegen de gevel geven ook verkoeling, net als bomen. Ze houden de warmte-instraling tegen.  

Wil jij ook wel een groenere tuin? Bij Hlprs kun je terecht voor een tuinhulp. 


Reacties