Zonbescherming voor kinderen

Zonbescherming voor kinderen

Eindelijk, het is lekker weer! Zeker nu we lang op de warme zonnestralen hebben moeten wachten, zijn we niet te houden. Iedereen naar buiten! Loungen in de tuin, proosten op het terras, lekker met de kinderen eropuit. Door ons enthousiasme schiet zonbescherming er soms bij in, terwijl dit wel erg belangrijk is. In deze Hlprs blog lees je wat je kunt doen om kinderen tegen de zon te beschermen. De kinderhuid moet namelijk extra beschermd worden tegen de zon, omdat deze huid erg kwetsbaar is.

Tips voor (groot)ouders, verzorgers en de oppas

Smeren kun je leren

De bekendste vorm van zonbescherming is natuurlijk zonnebrand. Iedereen heeft wel een flesje zonnebrand in huis staan. Check voordat je de kinderen insmeert wel even of deze nog goed is. Staat het flesje al te lang open? Dan is de werking mogelijk afgenomen en smeer je dus voor niets. Insmeren is geen kwestie van ‘lange halen, snel thuis’. Smeer voldoende, met minimaal beschermingsfactor 30. Smeer ook elke twee uur opnieuw in. Doe dit eventueel vaker als de kinderen met of in water spelen.

Meer informatie over het insmeren van kinderen >

Zonbescherming met kleding

Zonbescherming gaat verder dan alleen smeren. Een hoedje en uv-werende (zwem)kleding bieden ook bescherming. Met een hoedje bescherm je niet alleen het hoofdje van het kind maar ook de oren, nek en het gezicht. Plekjes die anders snel verbranden. UV-werende (zwem)kleding beschermt met minimaal factor 50, droogt snel en is ademend. Je kunt ook gewone kleding gebruik als zonbescherming, maar dit werkt minder goed, zeker als de kleding nat is.

Zoek de schaduw op

Tussen 12.00 uur en 15.00 uur is de zonkracht het sterkst. Bij een hoge zonkracht verbrandt de huid sneller. Zoek tussen deze tijden de schaduw op van een boom, schaduwdoek of parasol. Daar is de zonkracht minder hoog en is het ook koeler. Toch kun je ook in de schaduw verbranden. Dit komt omdat de straling wordt gereflecteerd door onder andere water en zand. Dit heet indirecte straling. Houd daarom goed in de gaten wanneer iedereen voor het laatst is ingesmeerd. Natuurlijk kun je ook even naar binnen gaan.

Het KWF vat het goed samen: smeren, kleren, weren! Als je hier op let, hoef je na een dagje plezier geen pijnlijke armpjes of snoetjes te koelen. Gaat het ondanks je goede zorgen toch mis? Het Rode Kruis geeft raad.

Is het mooi weer, maar ben je zelf aan het werk en heb je geen tijd om er met de kinderen op uit te gaan? Via Hlprs regel je eenvoudig een gezellige oppas die wat leuks doet met hen. Bij Hlprs kies je zelf de meest geschikte oppas. Iemand die voldoet aan jouw wensen én aan de wensen van je kinderen.




Reacties