Tuinonderhoud in de zomer

Tuinonderhoud in de zomer

Als je een tuin hebt, probeer je hier in het zomerseizoen waarschijnlijk zo veel mogelijk van te genieten. Voor het genieten kan beginnen, zijn er nog een paar klusjes die op je liggen te wachten. Want wie denkt dat tuinonderhoud alleen in het voor- en najaar nodig is, heeft het mis. Als je ook in de zomer voldoende aandacht schenkt aan je tuin, heb je er het hele jaar plezier van. In deze Hlprs blog geven we 5 tips voor tuinonderhoud in de zomer.

Tip 1: Pak het onkruid aan

Onkruid verpest je uitzicht en overwoekert mogelijk jouw mooie planten. Soms overleven planten dit zelfs niet. Pak daarom het onkruid aan! Om de groei van onkruid te beperken, moet je er op tijd bij zijn. Als je jonge onkruidplantjes ziet verschijnen, verwijder ze dan zo snel mogelijk. Gebruik een schoffel of trek het onkruid met je handen uit de grond. Draag handschoenen om huidirritatie te voorkomen. In de lente of aan het begin van de zomer is de grond nog vochtig. Onkruid groeit dan het hardst, maar is ook het makkelijkst te verwijderen. Meer tips voor het verwijderen van onkruid? Kijk hier!

Tip 2: Verwijder uitgebloeide bloemen

Wat een fraai gezicht is het toch: heel de tuin in bloei! Helaas bloeien niet alle bloemen in dezelfde plant even lang. Als je de uitgebloeide bloemen steeds wegknipt met een snoeischaar, blijven planten veel langer bloeien. Wanneer je de uitgebloeide bloemen laat zitten, gaat de plant zijn energie steken in het maken van zaden. Let er wel op dat je bij planten die zaden verspreiden via de wind, de bloemen wel laat zitten.

Tip 3: Vergeet je grasmat niet

In de zomer is het belangrijk om je gazon goed in de gaten te houden. Als het warm is, is het vaak ook droog. Sproei daarom het gazon regelmatig met de tuinslang. Zelf kun je waarschijnlijk ook wel wat verkoeling gebruiken, zet het zwembadje alleen niet op het grasveld. Anders ontstaan er kale plekken. Is er geen andere plek beschikbaar? Zorg dan dat je het badje regelmatig verplaatst. In juni of juli kun je het gazon ook een keertje bemesten. Doe dit als het gras droog is. Na het bemesten is het de bedoeling dat je wel flink sproeit.

Tip: 4 ’s Avonds water geven

Tijdens de warmere, drogere maanden van het jaar is het belangrijk om je tuinplanten extra water te geven. Het is het beste om de planten ’s avonds water te geven. Als je dit overdag doet, bestaat de kans dat de waterdruppels de plant verbranden. Deze werken namelijk als een vergrootglas. Daarnaast verdampt het water sneller. Planten in potten drogen sneller uit en hebben daarom meer water nodig dan planten die in de grond staan. Vergeet ze niet!

Tip 5: Ga aan de slag met beits

De zomer is het ideale seizoen voor schilderklussen zoals beitsen. Omdat het in de zomer minder regent, is dit een mooi moment om je tuinhuis, schuur of tuinmeubels te beitsen. Dit ziet er niet alleen fris uit, maar zo worden ze ook beschermd tegen rot. Schilder niet in de volle zon en zorg dat de oppervlakten ook niet op een later moment in de volle zon komen. Zo ontstaan namelijk lelijke blaasjes in de beits. Schilder dus ‘achter de zon aan’. Meer tips voor beitsen >

Heb je geen tijd voor tuinonderhoud maar wil je wel dat je tuin er netjes bij ligt?
Reacties