Hooikoorts? Zo houd je de pollen buitenshuis


Met warm weer hangen er extreem veel pollen in de lucht. Niezen, jeukende neus/ ogen en een loopneus, daar kun je hooikoorts aan herkennen. Er zijn manieren om deze vervelende symptomen in je eigen huis te verminderen. Hoe? Dat lees je in onze blog. 

Pollen, ook wel stuifmeel genoemd, zijn gele, bruine of witte poederachtige substanties die in planten zitten. Ze zorgen voor de bestuiving van planten en bloemen, waardoor nieuwe planten kunnen groeien. Die pollen worden door de wind meegenomen en leggen lange afstanden af. Ze komen op andere planten terecht, maar vaak ook op de grond, aan je kleding of in je haar. Die rondvliegende pollen kunnen voor veel ongemak zorgen bij mensen die hooikoorts hebben.  

1. Ramen en deuren dicht

Met het lekkere weer lig je misschien liever in de tuin, maar als je extreme hooikoortsklachten hebt, kun je dat beter niet doen. Wanneer er veel pollen in de lucht hangen, kun je beter binnen blijven met ramen, deuren en gordijnen gesloten. Zo houd je niet alleen de warmte buiten, maar ook de pollen. Toch behoefte aan wat frisse lucht? Zet dan ´s nachts je raam op een kiertje, dan zijn er minder pollen in de lucht en is het buiten vaak ook wat afgekoeld. Eventueel kun je een natte doek voor het raam hangen, die vangen de pollen op.  

2. Schoon kussen en dekbed

Vervang regelmatig je kussensloop en dekbedovertrek. Laat jij je deken wel eens uit het slaapkamerraam hangen om te luchten? Doe dit in een andere kamer dan je slaapkamer én met het dekbedovertrek er nog omheen. Zodra je het dekbed naar binnenhaalt, gooi je het overtrek meteen in de wasmachine en doe je er een schone omheen.  

3. Droog de was binnen

Wanneer er veel stuifmeel in de lucht zweeft, is het niet verstandig om je schone was buiten te laten drogen. Droog het dus in de droger of aan een wasrek binnen. Zo voorkom je dat ongewenste pollen aan je kleding blijven plakken. 

4. Douchen in de avond

Nog een goede tip is om voor het slapengaan even lekker te douchen; hiermee spoel je de pollen van je lijf en uit je ogen én ga je hopelijk een betere nacht tegemoet zonder te veel te hoesten, niezen en proesten.

5. Heel het huis grondig (laten) schoonmaken

Er is natuurlijk altijd een kans dat stuifmeel je huis binnenkomt, bijvoorbeeld via een kiertje van je raam of via je kleding. Maak je huis daarom regelmatig grondig schoon. Neem alles af met een natte doek. Stofzuig ook regelmatig je hele woning.  

Je huis grondig laten schoonmaken? 


6. Borstel je hond of kat regelmatig

De vacht van je geliefde huisdier zit vol stuifmeel. Wil je toch met hem of haar blijven knuffelen? Borstel de vacht dan regelmatig én stofzuig vervolgens de ruimte(s) waar je huisdier is geweest.  

Reacties