Huisdieren én een schoon huis: vijf tips!

Huisdieren én een schoon huis

Huisdieren zijn erg leuk en gezellig. Wie een dier verwelkomt in huis, ontdekt dat het lijstje met schoonmaaktaken langer wordt. Sommige taken had je al, maar je moet ze nu ineens vaker inplannen. Hlprs geeft vijf tips voor een schoon huis, óók als je huisdieren hebt.

Huisdier borstelen

Honden en katten zijn geweldige huisgenoten. Maar al die haren! Dat is een nadeel van die gezellige viervoeter. Hoe voorkom je dat je bank en kleding niet volledig bedekt zijn met een tapijtje haren? Borstel je hond of kat regelmatig. Niet ieder beestje zal hier fan van zijn, begin er daarom mee als ze jong zijn. Dan wennen ze eraan. Hoe vaak je moet borstelen, verschilt per ras. Als je de mogelijkheid hebt, borstel dan buiten. Er vliegen altijd losse haren rond, die kleven dan tenminste niet direct aan jouw meubels.

Haar, zand, voer en zaagsel: stofzuigen maar!

Je gaat er niet aan ontkomen: als je een huisdier hebt, moet je vaker stofzuigen. Niet alleen bij dieren die verharen of zand mee naar binnen brengen. Wat denk je van een vogel die voer buiten zijn kooi knoeit of het konijntje dat vrolijk het zaagsel uit zijn verblijfplaats graaft? Stofzuig regelmatig! Schrik je niet van een paar zandkorrels of haren? Denk er wel aan dat je door lopen en spelen (kinderen) het vuil ook door je huis verspreidt. Bijhouden is écht beter dan achter de feiten aanlopen.

Ben je geen fan van stofzuigen? Boek een huishoudelijk hulp via Hlprs! De helper gaat graag voor je aan de slag met diverse klusjes in huis.Vieze geurtjes verwijderen

Een ongelukje kan gebeuren. Vogelpoep, een plasje van de hond, keutels van het konijn. Dat is vooral een probleem als de uitwerpselen van je huisdier op een kleed of tapijt terechtkomen. Daar blijft de geur namelijk in hangen. Ruim de uitwerpselen op en maak de plek schoon. Strooi daarna baking soda op het zachte oppervlak, laat het een paar uur liggen en stofzuig het dan op. De baking soda neemt de vieze geurtjes op.

Verschonen

Heb je een vogelkooi, kattenbak of kooi voor knaagdieren? Zorg ervoor dat je deze regelmatig schoonmaakt. Dit zal je dier ook fijn vinden. Daarnaast helpt dit ook tegen vieze geurtjes. Als je te lang wacht met het schoonmaken van de kattenbak, zal de kat daarnaast ook ergens anders in huis zijn behoefte gaan doen. Dat wil je natuurlijk niet. Ook manden, kleden en kussens van je huisdieren dien je regelmatig schoon te maken.

Lekker luchten

Vergeet niet te luchten! Zet de ramen lekker open. Zo komt er frisse lucht naar binnen. Verluchten is goed voor jou en je huisdier. Honden, katten en andere huisdieren geven vocht, koolstofdioxide en geur af. Dit tast de luchtkwaliteit aan. Door de ramen open te zetten, zorg je voor een betere luchtkwaliteit. Doe dit ongeveer een uurtje per dag. Vergeet niet de verwarming lager te zetten, zo verspil je geen energie.

Reacties