Duurzaamheid: wat betekent dat nu eigenlijk? In een duurzame wereld is er evenwicht tussen mens, milieu en economie. Zijn deze drie onderdelen in balans, dan putten we de aarde niet uit. Streven naar een duurzame wereld is belangrijk, zeker voor de komende generaties.
Een duurzame wereld, dat klinkt als een behoorlijk lastig te bereiken doel. Voor veel mensen is zo’n vraagstuk moeilijk te overzien. Waar moet je beginnen? In deze nieuwe Hlprs blog geven we drie tips!
Stop voedselverspilling
Voedselverspilling is niet alleen zonde van het eten. Als je eten weggooit, verspil je óók alle grondstoffen en hulpbronnen die voor de productie van het eten zijn gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan vruchtbaar land, water, arbeid en energie. Als we als samenleving minder voedsel verspillen, verbruiken we onder andere minder water en besparen we energie. Too Good To Go droomt van een wereld zonder voedselverspilling. Jij werkt ook mee aan die droom door de Too Good To Go app te gebruiken. Via de app koop je - voor een aantrekkelijke prijs - producten die lokale ondernemers aan het eind van de dag overhouden. Zo verdwijnt er geen eten in de prullenbak. Doe jij ook mee? Download snel de app!
Meer groen in je tuin!
Bestaat jouw tuin voor een groot deel uit tegels? Overweeg om je tuin groener te maken! Steeds vaker hebben we te maken met extreme weersomstandigheden, van extreme hitte tot flinke hoosbuien. Door het ontbreken van groen in stedelijke gebieden is het daar op hete dagen zelfs ácht graden warmer. Planten houden je tuin koel, dat is wel zo prettig. Een groenere tuin is ook regenbestendig. Een zachte bodem neemt namelijk regenwater op. Zo worden de riolen niet overbelast en voorkomen we wateroverlast. Daarnaast is een groenere tuin een fijnere plek voor insecten, vlinders en vogels. Een groene tuin hoeft niet moeilijk te zijn, lees hier wat je kan doen.
Ga je voor groen, maar heb je zelf geen groene vingers? De tuinhulpen van Hlprs staan voor je klaar!
Duurzame kleding
Het aanbod van kleding in de (online) winkelstraten is enorm. Groot aanbod, aantrekkelijke prijzen. Het milieu betaalt hiervoor de prijs. De productieomvang, het korte gebruik en daarna het afdanken van kleding draagt bij aan de C02-uitstoot, de plasticsoep en de vervuiling van de bodem en het water. Dat is niet best! Maar wat kun jij doen? Koop eens tweedehands kleding of overweeg je kleding langer te dragen. Is het nu echt zo belangrijk dat je in de allernieuwste items rondloopt? Wil je toch een kledingstuk wegdoen, zorg dan dat je het inlevert bij een recyclepunt. Milieu Centraal vat het mooi samen: slim aanschaffen, zorgvuldig gebruiken en verantwoord afdanken.
Wat doe jij om het evenwicht tussen mens, milieu en economie te herstellen? Deel jouw tips op het gebied van duurzaamheid met anderen!
Reacties
Een reactie posten