Diervriendelijke tuin: overwinterings-/schuilplekjes maken

Het wordt steeds kouder. Misschien wil jij als echte dierenvriend de dieren in je tuin daarom een handje helpen bij het overwinteren. Denk aan het maken van schuilplekjes voor de dieren die in jouw tuin komen, zoals egels en vogels. Vandaag delen we dan ook graag een paar tips hoe je een geschikt winterverblijf kan maken voor deze dieren én wat je nog meer kunt doen om ze de winter door te helpen.  

Winterverblijf maken voor egels 

Ergens in deze periode gaan de egels in winterslaap. Ze zoeken dan een schuilplekje op, waar ze kunnen overwinteren. Bij een winterslaap gaat de hartslag van het dier omlaag, stopt de spijsvertering en neemt de lichaamstemperatuur af. Het is niet zo dat ze constant slapen, soms verplaatsen ze zelfs naar een ander nest. Vaak maakt de egel zelf zijn schuilplekje van bijvoorbeeld droge bladeren en takjes. Daarom is het belangrijk dat je in de winter niet te veel doet in je tuin en alle bladeren laat liggen óf voorzichtig te werk gaat als je toch wat wil opruimen. Een egel moet je niet storen tijdens zijn winterslaap!  

Een échte dierenvriend maakt natuurlijk zelf een winterverblijf voor de egel. Op de website van de Zoogdierwinkel staat een uitgebreide handleiding voor een egelvriendelijke tuin, inclusief bouwtekening voor een egelhuis. Dit huisje zet je vervolgens op een beschut plekje in de tuin.  

Zelf een nestkast maken 

Een nestkastje voor de vogels kun je gemakkelijk zelf maken. Het enige waar je rekening mee moet houden is de opening van het nestkastje, deze moet groot genoeg zijn voor het soort vogel waar jij je nestkast voor bouwt. De Vogelbescherming heeft dan ook een handig overzicht van de afmetingen per nestkastje. Gebruik bij het maken van een nestkast altijd natuurlijke materialen die bestand zijn tegen weer en wind, denk aan hout. Daarnaast moet het hout minimaal 1,5 cm dik zijn. Ook is het handig dat het nestkastje open kan, zodat je altijd de binnenkant schoon kunt maken. Een stokje waar de vogel op kan zitten is niet nodig, sterker nog; dit maakt de vogel juist een makkelijke prooi voor de buurtkatten.  

Ben je niet zo handig? Je kunt via de Vogelbescherming ook een nestkastje kopen dat je alleen maar in elkaar hoeft te zetten en te beitsen.  

Hoe kun je de dieren nog meer helpen? 

Dieren kunnen vaak best wel voor zichzelf zorgen in de winter. Natuurlijk kun je ze wel een handje helpen om het overwinteren wat aangenamer te maken. Dit kun je doen:  

  • Wanneer het vriest, is het moeilijker voor dieren om aan water te komen. Plaats daarom drinkbakjes in je tuin. Niet van ijzer, want daar vriezen ze aan vast! Ververs het water regelmatig.  
  • Laat de takken en bladeren in de tuin liggen, zodat de dieren altijd een beschut plekje kunnen vinden.  
  • Als de temperatuur meerdere dagen onder nul is, kun je wat vogelvoer in een voederhuis plaatsen of een vetbol ophangen. Geef de vogels geen brood, dit doet eerder kwaad dan goed omdat het te ongezond en te zout is.  
  • Eekhoorns in de tuin? Eekhoorns houden geen winterslaap, maar je zal ze in de wintermaanden wel minder vaak zien omdat ze zich verschuilen in bomen. Je kunt eekhoorns verblijden met een voederplank met (ongezouten) pinda´s, zaden en noten

Wil jij ook graag een zelfgemaakt winterverblijf voor vogels of egels, maar ben je niet zo handig? De klushulpen via Hlprs helpen je hier graag bij! Reacties