Strijkijzer schoonmaken: het stappenplan

Door kalk kan na verloop van tijd de onderkant van je strijkijzer erg vies worden. Dit zal je ook merken wanneer je nét dat ene witte overhemd gaat strijken en het strijkijzer bruine strepen achterlaat. Om hardnekkige vlekken te verwijderen, maak je je strijkijzer eens in de zoveel tijd schoon volgens onderstaand stappenplan. 

Strijkijzer schoonmaken met zout

Hiervoor hoef je niks speciaals in huis te halen, want waarschijnlijk heeft iedereen wel standaard zout in huis staan. Strooi flink wat zout over je strijkplank en ga eroverheen met een warme strijkbout. Je zult merken dat de zool weer gaat blinken. Zet je strijkijzer uit en veeg de zool daarna nog even schoon met een droge doek. 

Strijkijzer schoonmaken met azijn

Azijn is sowieso een goed redmiddel bij alles waar je kalkresten mee wil verwijderen. Dus ook wanneer je je strijkijzer wil schoonmaken! Drenk een stuk keukenpapier in schoonmaak(azijn) en zet hier je strijkijzer op. Laat het een paar uurtjes intrekken en veeg de zool daarna schoon met een licht vochtige doek. De kalkresten verdwijnen als sneeuw voor de zon. 

Strijkijzer schoonmaken met kaarsvet

Grote kans dat je deze manier van het schoonmaken van je strijkijzer nog niet kent. Wij kenden hem ook niet! Maar met kaarsvet kun je dus óók heel gemakkelijk de zool van je strijkijzer schoonmaken. Hoe je dat doet? Laat het strijkijzer even goed warm worden en ga er dan met een witte kaars langs. Strijk vervolgens over een dikke laag keukenpapier. Wellicht moet je dit een aantal keer herhalen, maar daarna zal je zeker resultaat zien!

Strijkijzer ontkalken

Is de zool van je strijkbout weer glimmend schoon? Vergeet dan ook niet om je strijkijzer even goed te ontkalken. Vul het waterreservoir met schoonmaakazijn. Zet je strijkijzer aan en druk een aantal keer op de stoomknop. Zet het strijkijzer uit en laat het azijn nog een paar uurtjes intrekken. Vervolgens leeg je het reservoir, spoel je je nog een aantal keer na met water en maak je de onderkant van het strijkijzer schoon met een doek. 

Maak je strijkijzerzool regelmatig schoon, zodat je kleren ook langer mooi blijven! Kun je wel wat hulp gebruiken? Via Hlprs boek je gemakkelijk en snel een huishoudelijke hulp! Deze helper maakt graag je strijkijzer voor je schoon, maar kan je ook helpen met allerlei andere werkzaamheden in huis zoals stoffen, stofzuigen en dweilen! 


Reacties