Sinterklaas activiteiten met kinderen: 7 tips


Sinterklaas wordt dit jaar even anders gevierd dan andere jaren. Een viering met de hele familie zit er helaas niet in. Maar gelukkig zijn er nog genoeg andere leuke dingen om te doen om er zo toch een mooi feest van te maken!  

1. Persoonlijke boodschap van de Sint 

Wil je je kinderen echt verrassen dit jaar? Stel een videobericht samen, ingesproken door de Sint! De persoonlijke boodschap van Sinterklaas duurt ongeveer 12 minuten, de Sint noemt hierin de naam van je kind, maar ook zijn of haar leeftijd, lievelingseten en nog veel meer. Je kunt zelf een boodschap laten samenstellen op www.videovansint.nl

2. Een Sinterklaas speurtocht door het huis 

Verras de kinderen en organiseer een Sinterklaas speurtocht door het huis, waarbij de cadeautjes de ´schatten´ zijn! Het is misschien even een karweitje om een leuke speurtocht te organiseren, maar je hebt wel meteen een middag-vullend programma. Laat de kinderen het hele huis doorzoeken, waarbij ze door middel van aanwijzingen uiteindelijk bij hun cadeau uitkomen. Onderweg kun je ook al wat kleine cadeautjes bij de aanwijzingen stoppen als een soort beloning dat ze al zo goed op weg zijn. Als aanwijzing kun je ze een opdracht laten uitvoeren (bijvoorbeeld het woord ´Sinterklaas´ laten spellen met pepernoten óf ze Sinterklaasliedjes laten zingen). Is de opdracht voltooid, dan krijgen ze een hint waar het cadeau verstopt ligt. We weten zeker dat het een middag wordt om nooit te vergeten!  

3. Verlanglijstje maken 

Natuurlijk moet de Sint wel weten wat hij dit jaar kan geven! Daarom kunnen de kinderen aan de slag met het maken van een verlanglijstje. Haal een of meerdere speelgoedboeken in huis en laat de kinderen lekker knippen, plakken en kleuren totdat ze een mooi verlanglijstje hebben wat ze in de schoen kunnen doen. Daar zijn ze wel even zoet mee! 

4. Knutselen voor Sinterklaas  

Sinterklaas houdt van knutselwerkjes! Online is een heleboel inspiratie te vinden voor verschillende knutselwerkjes om het huis mee te versieren óf in de schoen te stoppen, denk aan de stoomboot van Sinterklaas gemaakt van crêpepapier, een Sinterklaas en Piet van strijkkralen of een zelfgemaakte Pietenmuts. Op Pinterest vind je nog veel meer ideeën!  

5. Pim-pam-pet in Sinterklaas-thema 

Wie kent het Pim-pam-pet spel nou niet? Door middel van het draaien aan een schijf, kom je op een bepaalde letter uit wat de beginletter moet zijn van je antwoord. In plaats van de originele kaartjes te gebruiken, kun je ook afspreken dat de kinderen woorden bedenken in Sinterklaas-thema met de beginletter.  

6. Schrijf een brief aan de Sint 

Meteen een goede schrijfoefening voor de iets oudere kinderen; schrijf een brief aan de Sint. Begin de brief met een aanhef (´Beste Sint´) en vraag bijvoorbeeld hoe de reis naar Nederland is geweest en of hij het hier niet koud heeft. Dan kun je de kinderen iets laten vertellen over zichzelf, wie ze zijn en of ze braaf zijn geweest het afgelopen jaar. Ook kunnen ze erin verwerken wat ze graag voor cadeau zouden willen en waarom. Waar kan de brief naartoe gestuurd worden? Hij komt eigenlijk altijd wel bij de Sint terecht als er ´Voor Sint´ op staat, als er maar wel een postzegel op de envelop wordt geplakt. Schrijf er een afzendadres op en je krijgt ook nog een reactie terug!  

7. Cadeau doneren aan Stichting Jarige Job 

Zijn je kinderen verwend met Sinterklaas? Vertel ze over Stichting Jarige Job. Dit is een stichting waar je een (ongebruikt en in verpakking) cadeautje kan doneren dat vervolgens weer naar een kindje gaat dat voor zijn of haar verjaardag geen tot heel weinig cadeautjes krijgt, omdat er simpelweg geen geld voor is. Via PostNL kun je in januari gratis je cadeaus doneren aan Stichting Jarige Job en komt het op de goede plek terecht! Jaarlijks maakt Stichting Jarige Job tienduizenden kinderen in armoede blij met een verjaardagsbox vol cadeaus! 

Ook kun je in januari in alle Bruna-winkels een cadeau kopen en doneren in de speciale inzamelingsbox in de winkel. Een mooi initiatief! En het leert je kinderen ook dat het krijgen van cadeaus niet voor iedereen vanzelfsprekend is.  

Reacties