Hoe houd ik mijn huis koel? 6 tips

Wat hebben we een paar warme dagen achter de rug. Gelijk stijgt de temperatuur in huis ook naar de 30 graden, als het niet al warmer wordt! Vandaag delen we een aantal tips met je hoe je je huis koel kan houden. Wie weet wanneer er weer een hittegolf onze kant op komt... 

1. Houd alles gesloten 

Om het in huis draaglijk te houden, laat je overdag alle ramen en deuren gesloten. Schijnt de zon op je huis, dan houd je juist aan die kant je gordijnen dicht en je zonnewering omlaag. Is het ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat nou wat koeler geworden buiten, zet dan even alle ramen en deuren tegenover elkaar open. Het kan dan lekker doorwaaien. Met een hor houd je muggen en vliegen buiten.  

2. Groen rondom je huis 

Natuurlijk; een tuin vol tegels is lekker onderhoudsvriendelijk. Let alleen op; tegels houden warmte vast en de warmte straalt zo weer door naar binnen. Beter is het om zoveel mogelijk groen rondom je huis te plaatsen. Planten, struiken en bomen zorgen juist voor verkoeling. Nog beter is om een klimplant tegen je huis aan te laten groeien.  

Hulp nodig om je tuin groener te maken? 


3. Goed isoleren

Je houdt je huis koel, door goed te isoleren. Dakisolatie en spouwmuurisolatie houden niet alleen de kou buiten, maar ook de warmte. Hetzelfde geldt voor dubbel glas. Even een investering, maar zeker de moeite waard! 

4. Zet apparaten die warmte produceren uit 

Computers, wasmachines, drogers, tv’s en dergelijke produceren best wel wat warmte. Het beste is dan om deze apparaten niet te gebruiken en volledig uit te zetten (dus niet in stand-by!) bij het warme weer. Ook een maaltijd bereiden op het fornuis of in de oven is nu niet zo’n slim idee. Maak in plaats daarvan een lekkere salade! Of laat iets thuisbezorgen! 

5. Doe zelf rustig aan 

Net als die apparaten die we hierboven noemden, kan jij zelf ook behoorlijk wat warmte produceren. Vooral als je actief bezig bent. Bewaar het stofzuigen en het ramen zemen daarom gewoon voor een andere keer.  

6. Ventilator

Zet ‘s avonds een raam open en zet een ventilator op de vensterbank die naar buiten richt. De ventilator blaast als het ware de warme lucht uit het huis. Voor overdag doe je de ramen weer dicht en draai je je ventilator de andere kant op. Zet er een paar flessen met bevroren water voor, zo heb je een alternatieve airco.  

Reacties