EHBO bij kinderen: dit moet je weten

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Vooral als het om kleine kinderen gaat, is het erg belangrijk dat je weet wat je moet doen als er wat gebeurt. Denk aan een baby die zich verbrandt aan hete thee of lijkt te stikken door iets wat in de keel blijft hangen. Vandaag geven we een aantal tips over hoe te handelen bij veelvoorkomende ongevallen bij kleine kinderen.  

Veelvoorkomende ongevallen bij kleine kinderen zijn verwondingen, verstikking, verbranding en ook vergiftiging. Deze ongelukken gebeuren meestal in en rond het huis.  

Preventie: voorkomen is beter dan genezen 

Kleine kinderen zien vaak zelf geen gevaar, vandaar dat ze van alles in hun mond stoppen of ook niet voorzichtig zijn met klimmen en klauteren. Een ongeluk is dan al snel gebeurd. Gelukkig kun je zelf al heel veel doen om ongelukken in en om het huis te voorkomen.  

  • Schoonmaakmiddelen en medicijnen 
Zet je schoonmaakmiddelen uit handbereik van kleine kinderen. Hetzelfde geldt voor medicijnen.  
  • Stopcontacten
Dek alle stopcontacten af onder de 1,50 meter. Dan kan je kindje hier niet met z’n vingertjes in.  
  • Etenswaren
Let op wat je je kindje te eten geeft. Snijd druiven en cherrytomaten altijd in 4 stukken bijvoorbeeld. Ronde, zachte etenswaren kunnen namelijk de luchtpijp afsluiten.  
  • Kranen
Zorg dat je kind niet bij de kraan kan of in ieder geval niet zelf het warme water aan kan zetten.  
  • Scherpe hoeken
Plaats hoekbeschermers op de scherpe hoeken van de meubels. Je kindje kan zich dan niet bezeren wanneer het er tegenaan valt bijvoorbeeld.  
  • Kleine onderdelen
Houd kleine onderdelen buiten handbereik van je kindje, zodat hij deze ook niet in zijn mond kan stoppen. Controleer ook het speelgoed of hier geen losse onderdelen aan zitten die er makkelijk af kunnen komen.  
  • Gevaarlijke spullen uit grijpbereik  
Berg scherpe voorwerpen op en zorg er ook voor dat je kindje niet bij hete voorwerpen kan komen, denk aan een strijkijzer, pan op het vuur of hete dranken. Zorg er ook voor dat messen, vorken en glazen buiten handbereik zijn.  

Eerste hulp bij ongelukken  

Ook wanneer je je huis zo kindveilig mogelijk maakt; een ongeluk kan altijd gebeuren. Het is dan handig als je eerste hulp kunt verlenen. Welke hulp je moet geven, is afhankelijk van de toestand van het kind. Er gelden wel altijd een paar algemene regels, zoals;  

  • Blijf rustig
  • Verplaats het kind alleen bij direct gevaar
  • Controleer de vitale functies 
De vitale functies zijn de ademhaling en het bewustzijn. Bij het controleren van het bewustzijn, controleer je of je kindje nog reageert op prikkels. Bijvoorbeeld door het zachtjes schudden met de schouders en met het kindje praten. Reageert het kind niet, bel dan direct 112. Daarna controleer je de ademhaling van het kind door middel van de ‘kinlift’. Je legt je hand op het voorhoofd, je wijsvinger onder de kin en tilt de kaak omhoog. Luister of je de ademhaling hoort of voelt. Kijk ook of je de borst ziet bewegen. Bij geen of een abnormale ademhaling, moet je direct gaan reanimeren.  

Eerste hulp wanneer het kind stikt 

Wanneer je kindje zich verslikt, kan het zichzelf helpen door te hoesten. Je hoeft dan niks te doen. Bij verslikking, hoest je kindje en komt er nog lucht in en uit. Bij verstikking gebeurt dit niet en het kindje kan dan rood aanlopen en benauwd raken. Hier lees je wat je dan kunt doen. Bel je 112, kunnen ze je telefonisch ook begeleiden bij de stappen die je moet doorlopen. Indien nodig kunnen zij ook alvast medische hulp jouw kant op sturen. 

Eerste hulp bij brandwonden  

Bij eerste hulp bij brandwonden doorloop je deze stappen. Het is altijd belangrijk dat je de wond direct koelt met lauwwarm water en eventuele kleertjes en sierraden uittrekt zodat er geen ergere brandwonden ontstaan.  

Eerste hulp bij vergiftiging 

Het kan altijd gebeuren dat je kindje iets in zijn mond stopt wat giftig is, denk aan schoonmaakmiddelen, medicijnen of shampoo. Kindjes zijn vaak onderzoekend, vandaar dat ze van alles in hun mond stoppen. Wanneer je kindje een giftige stof inneemt of inademt, kan hij ernstig ziek worden. Hier lees je wat je doet wanneer je kindje vermoedelijk een giftige stof heeft binnengekregen.  

Met bovenstaande informatie heb je wat handvatten hoe je ongelukken kunt voorkomen en wat te doen in het geval van een ongeluk. Het is altijd handig om, wanneer je jonge kinderen hebt óf met jonge kinderen werkt, een EHBO-cursus te doen speciaal gericht op kinderen. Je leert dan ook reanimeren. Vaak worden dit soort cursussen ook vergoed door de zorgverzekering. 

Reacties