Composteren: zo begin je zelf een composthoop

Zelf composteren is milieuvriendelijk én het levert iets nuttigs op, namelijk mest voor de tuin. Maar hoe pak je dat aan, gewoon al je gft-afval op één hoop gooien? Wij vertellen je er vandaag iets meer over.  

Een composthoop is een vriendelijke optie. Het afval wat je opspaart, hoeft namelijk niet afgevoerd en verwerkt te worden. Daarnaast bespaar je energie; ter plekke verwerk je het gft-afval. Het compost dat je krijgt, is humusrijk en is daarom goede mest voor je tuin. Zo maak je je eigen kringloop. Er zijn wel wat regels voor het juist composteren. Houd je je hier niet aan, is zo´n zelfgemaakte composthoop alleen maar schadelijk voor het milieu. Denk aan schadelijke broeikasgassen bijvoorbeeld.   

Verschillende compostsystemen 

Afhankelijk van de grootte van je tuin, kan je verschillende compostsystemen overwegen. Er zijn namelijk meerdere opties. Heb je een wat kleinere tuin, dan is een afgesloten composthoop de beste optie. Deze heb je in een houten variant of van plastic en zijn vaak bij verschillende tuincentra te koop. Zo´n compostvat zou je zelfs op je balkon kunnen zetten.  

Wil je een composthoop maken op een groot terrein, zoek dan een plek met veel ruimte en waar de composthoop vrij kan liggen. De hoop kan je zo op de grond leggen of in een zelfgemaakte bak van takken of kippengaas.  

Als optie heb je ook nog de wormenbak. Ideaal wanneer je een kleine tuin hebt, alleen een balkon óf helemaal geen tuin. Je kunt de wormenbak namelijk ook in de keuken zetten. De wormenbak is zelf te maken en dan heb je nog een paar wormen nodig, deze haal je het beste uit de composthoop van een ander.  

De regels van het composteren 

Al je gft-afval op één hoop gooien is niet de juiste manier waarop je composteert. Er zijn duidelijk wel een aantal regels waar je je aan moet houden. Op die manier is het niet schadelijk voor het milieu en maak je de beste bodemverbeteraar voor je tuin.  

  1. Zorg voor voldoende zuurstof
    Het is belangrijk dat er voldoende lucht bij je composthoop komt. Zo kun je bijvoorbeeld regelmatig met een bezemsteel of een speciale compostpook door het afval heen draaien. Zo creëer je meer lucht en dus zuurstof. 
  2. Wissel af
    Wat je op de composthoop gooit, moet een mix zijn van evenveel groen en bruin. Onder groen afval verstaan we bijvoorbeeld gras, het is erg vochtig. Bruin afval zijn bijvoorbeeld oude bladeren en takjes. Wissel droog en vochtig afval dus af. En gooi, na een lading etensresten, ook wat droog tuinafval (zoals zaagsel en takken) op de hoop om knaagdieren en dergelijke weg te houden.
  3. Voldoende vochtigheid
    Je composthoop moet niet te vochtig worden, maar ook weer niet te droog. Plaats je compostsysteem dus niet onder een afdak of op een open veld, maar half beschut is het beste. Onder een boom zou de juiste plek zijn.  
  4. Niet alles is geschikt voor de composthoop
    Er zijn een aantal dingen die je beter niet op de composthoop gooit. Hier een aantal voorbeelden: sigarettenpeuken, visgraten en botjes, gekookte etensresten, kattenbakkorrels, brood en vet. Op de website van Milieucentrale vind je een uitgebreid overzicht plus alle regels voor het juist composteren.  

    Heb jij thuis ook een composthoop? Wat zijn jouw ervaringen hiermee?  

    Wil je ook een composthoop beginnen, maar vind je het toch nog maar lastig hoe je dit moet aanpakken? Boek een tuinhulp via Hlprs! De ervaren tuinhulpen helpen je graag een handje. 


Reacties