5 tips voor het schoonhouden van je zwembad

Nu in de coronaperiode schaffen we massaal een opblaaszwembad aan voor in de tuin. Vaak kun je zo´n badje gewoon de hele zomer laten staan, dat scheelt met het steeds moeten bijvullen. Maar het is dan wél belangrijk dat je het zwembad goed schoonhoudt. We hebben hier natuurlijk over de grotere zwembaden. Bij een babybadje hoef je uiteraard niet aan de haal met chloortabletten en dergelijke. Babybadjes kun je na gebruik het beste gewoon legen en de binnenkant goed schoonmaken met een sopje.  

Bij het onderhouden en schoonhouden van je zwembad is het belangrijk dat de waterkwaliteit optimaal blijft. Of de waterkwaliteit goed is, zie je niet met het blote oog. Hiervoor kun je teststrips gebruiken. Daarnaast is er natuurlijk ook vuil dat je wél kunt zien, denk aan bladeren en beestjes die in het water terecht komen. Hoe je voor helder zwembadwater kunt zorgen vertellen wij je graag.  

1. Meet de pH-waarde

Met de pH-waarde test je de zuurgraad van het water. Een te hoge waarde is niet goed, want hierdoor kan algenvorming en kalkafzetting ontstaan, maar een te lage pH-waarde is ook niet fijn. Een te lage pH-waarde is slecht voor je huid en ogen. De ideale pH-waarde van zwembadwater ligt tussen de 7,2 en 7,6. Je kan de waarde simpel testen met een teststrip. Is je pH-waarde niet goed, dan kun je speciale producten gebruiken die de zuurgraad weer in balans brengen (pH-plus en pH-minus).  

2. Gebruik chloortabletten tegen de bacteriën 

Chloortabletten zijn nodig om de bacteriën uit het water te houden. Als de zuurgraad/ pH-waarde niet goed is, werken de chloortabletten niet. Zorg er daarom altijd eerst voordat je pH waarde goed is. Gebruik producten om de pH te verbeteren nooit in combinatie met chloortabletten.  

Chloortabletten kan je in speciale chloordrijvers doen. Hierdoor wordt het chloor gelijkmatig verdeeld over het zwembad.  

3. Sluit je zwembad aan op een filterpomp 

Een filterpomp filtert het vuil uit het water en zorgt voor voldoende watercirculatie, hierdoor heb je minder last van algenvorming. Gebruik dus een pomp bij een groter zwembad om het water goed schoon te houden.  

4. Dek je zwembad af 

Dek het zwembad af wanneer je hem niet gebruikt. Hierdoor komt er geen vuil in je water. Gebruik een afdekzeil met gaatjes, zodat het water nog voldoende kan luchten.  

5. Viezigheid verwijderen met een netje 

Vuil zoals bladeren, beestjes en takken kun je verwijderen met een schepnet. Wel zo lekker om niet tussen het vuiligheid te zwemmen! 

Het vuiligheid dat blijft drijven aan de oppervlakte, kun je makkelijk met een schepnetje verwijderen. Alleen het verzakte vuil wordt wat lastiger met een netje. Hiervoor zou je eventueel een zwembadrobot kunnen aanschaffen. Een zwembadrobot reinigt de bodem geheel zelfstandig.  

Reacties