Tips voor veilig werken met de warmte

We gaan weer een warme zomer tegemoet. Heerlijk als je niks hoeft, maar als je gewoon moet werken is het wat minder fijn. Vooral als je ook nog eens fysiek werkt doet, zoals schoonmaken, tuinieren of klussen. Vandaag delen we een aantal tips voor je die je kunnen helpen met het werken in de hitte.
  

Aanhoudende hitte kan slecht zijn voor de gezondheid. Je kunt last krijgen van duizeligheid, vermoeidheid, concentratieproblemen en hoofdpijn. Daarom is het heel belangrijk dat je goed voor je lichaam zorgt wanneer het boven de 30 graden wordt. Wat kunnen jij en je werkgever doen bij tropische temperaturen?

  • Drink voldoende water. Ook als je geen dorst hebt, is het belangrijk om voldoende te drinken. Sportdrank is ook goed voor je vochtgehalte en daarnaast bevatten sportdranken ook zouten, mineralen en koolhydraten en helpen daardoor het vocht langer vast te houden. Krijg je hoofdpijn, dan is dat vaak een teken dat je te weinig hebt gedronken. Bij ernstige daling van het vochtgehalte, kun je je ook slap gaan voelen en misselijk worden.   
  • Verlaag het werktempo. Doe het vooral rustig aan wanneer het zo warm is.  
  • Probeer de echte zware werkzaamheden te verplaatsen naar een moment waarop het wat koeler is. Zo is het met warm weer bijvoorbeeld echt niet verstandig om met zware spullen te sjouwen. En in plaats van een heel huis te stofzuigen, zou je misschien de ene week de bovenverdieping kunnen doen en de andere week de benedenverdieping.  
  • Draag luchtige, katoenen, kleding. Zit met dit weer ook veel lekkerder dan een strakke jeans.  
  • Vraag aan je werkgever of hij/zij een ventilator neer wil zetten in de ruimte waar jij aan het werk bent.  


Tips voor veilig werken in de zon 

Werk je in de tuin, dan heb je niet alleen te maken met de warmte, maar ook vaak met de zon die op je hoofd schijnt. Dan is het, naast bovenstaande tips, belangrijk om nog wat extra maatregelen te nemen om jezelf te beschermen tegen oververhitting.  

  • Vermijd de zon zoveel mogelijk. Zorg ervoor dat er, waar jij aan het werk bent, schaduw is. Zet een parasol neer bijvoorbeeld of gebruik een zonnescherm.  
  • Werk niet tussen 12.00 en 15.00 uur, dan is de zon het krachtigst en dus ook het warmst. Probeer bij voorkeur zo vroeg mogelijk op de dag te beginnen.  
  • Draag beschermende kleding. Denk aan kleding die uv-stralen tegenhouden en het dragen van een pet. Zorg er ook voor dat je nek bedekt is.  
  • Smeer je goed en regelmatig (om de twee uur) in met zonnebrandcr√®me van minimaal factor 20.  

Overleg altijd goed met je werkgever hoe jullie het beide draaglijker kunnen maken met deze warmte en wellicht krijg je af en toe nog een lekker verfrissend drankje of koud ijsje als beloning voor al dat harde werk! ūüėČ 

Reacties