6 vriendelijke manieren om katten uit de tuin te houden

Heb je als echte tuinliefhebber soms ook last van de buurtkatten die jouw tuin als grote kattenbak gebruiken? Katten die alles omwoelen, de planten vernielen en de mooie vogeltjes wegjagen. Wij zochten uit wat de meest vriendelijke manieren zijn om deze katten te verjagen en weg te houden uit jouw tuin. 

1. Bodembedekkers

Katten doen hun behoefte op de plekken waar ze makkelijk en goed kunnen graven. Losse stukken zand dus, daar zijn ze dol op. Zorg er daarom voor dat je voldoende bodembedekkers hebt in de tuin, zodat de katten geen kans hebben om nog te woelen en te graven. Is de bodem volledig dichtgegroeid, is er simpelweg geen ruimte meer voor de buurtkatten!

2. Planten waar katten een hekel aan hebben

Er zijn een aantal planten waar katten een enorme hekel aan hebben. Wanneer je deze planten in de tuin zet, lopen ze voortaan wel met een grote boog om jouw tuin heen. Je kunt denken aan de volgende planten: 

  • Ooievaarsbek
  • Vuurwerkplant
  • Citroenverbena
  • Mei- en vuurdoorn
  • Wijnruit

3. Sprinkler met bewegingssensor

Het komt niet als een verrassing als we zeggen dat katten niet dol zijn op water. Je kan natuurlijk de hele dag met je plantenspuit klaar zitten en wachten tot er een kat de schutting over komt sluipen. In plaats daarvan kan je ook sprinklers plaatsen in de tuin mét bewegingssensor. Deze sprinklers gaan dus af wanneer ze beweging opmerken. Geloof ons, dan nemen ze wel het hazenpad!

4. Koffieprut

Gooi je koffieprut niet meteen weg na het zetten van een bakje koffie, maar verspreid het in je tuin. Wanneer de katten vervolgens in je tuin rond gaan lopen, komt het koffieprut op hun pootjes. Gaan ze zichzelf daarna schoonlikken, dan zullen ze de koffiesmaak niet erg lekker vinden. Hebben ze een beetje een goed geheugen, dan weten ze dat ze de volgende keer zeker wel weg moeten blijven uit jouw tuin. 

5. Citrusschillen

Katten houden niet van de geur van citrus, vandaar dat we bij ‘de planten waar katten een hekel aan hebben’ ook de citroenverbena hebben benoemd. Je zou ook citrusschillen (schil van een citroen of sinaasappel) over de tuin kunnen verspreiden. Het nadeel is alleen wel dat hier mieren op af komen… 

6. Ultrasoon geluid

Ultrasoon geluid schrikt katten af en brengt geen schade aan bij het dier. Met de ultrasone kattenverjager, blijven de katten weg omdat de toonhoogte zo hoog is en ze het geluid als storend ervaren. Het geluid is niet hoorbaar voor mensen. 

Heb jij ook katten overlast? Wat doe jij om ze weg te jagen?

Reacties