Schimmelplekken in de badkamer verwijderen: 4 manieren

Schimmelplekken in de badkamer is een veelgehoord probleem. Logisch ook, want de badkamer is een warme en vochtige kamer waar schimmel zich prima thuis voelt. Voor je het weet beginnen er schimmelplekken te vormen en daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf zijn. Wij hebben 5 tips voor je hoe je schimmel in de badkamer verwijdert.  

Schimmel is niet erg gezond. Dus het is natuurlijk het beste als je schimmelvorming zoveel mogelijk probeert te voorkomen. Ventileer de ruimte goed en regelmatig door gebruik te maken van een ventilatiesysteem of door altijd een raampje open te laten staan. Héb je toch last van schimmel, kan je er zo vanaf komen:  

1. Dood schimmel met ammonia

Ammonia is een zeer effectief -en goedkoop- middel om schimmel te doden. Je kunt ammonia gebruiken wanneer je last hebt van schimmelvorming op glas en tegels. Let wel op dat wanneer je ammonia gebruikt, je niet ook chloor gaat gebruiken. Deze twee samen veroorzaken een chemische reactie (chloorgas). Sowieso is het verstandig om bij beide middelen iets van een mondkapje te gebruiken, omdat het niet goed is voor je luchtwegen om het een hele tijd in te ademen. Zet ook de ramen wagenwijd open, zodat de ruimte voldoende kan ventileren. 

Pak een plantenspuit en vul de fles voor de helft met ammonia en de andere helft met water. Besproei de beschimmelde plek en laat het een paar uurtjes intrekken. Veeg en spoel de ingespoten plek goed schoon.  

2. Schimmel bestrijden met chloor of bleekmiddel

Het is dus óf ammonia óf chloor. Je mag absoluut niet beide middelen tegelijkertijd gebruiken. Het is aan te raden om chloor of bleekmiddel flink te verdunnen met water: ongeveer 1 deel chloor of bleekmiddel op 20 delen water. Met een oude doek met het chloormengsel, dep je de schimmelplek even goed in. Laat het een half uurtje intrekken en als het goed is zal je zien dat de schimmel al stukken minder is.  

3. Schimmel verwijderen met azijn

Een bekend middel voor het bestrijden van schimmel is azijn. Azijn is ook nog eens goed voor je portemonnee en voor het milieu, dus wat dat betreft zeker beter dan de middelen hierboven. Daarnaast krijg je geen last van je luchtwegen. Azijn kun je onverdund aanbrengen op de schimmelplek, ook wanneer je last hebt van schimmel op de muur of plafond.  

4. Schimmel te lijf gaan met baking soda

Ah, baking soda, onze vriend. Want waar kan je het niet voor gebruiken? Baking soda is een ware must voor in huis. Los een deel soda op in een deel water, giet dit over in een plantenspuit en spuit hier de schimmel mee in. Laat het even intrekken. Neem het geheel af met een vochtige doek en verbaas je over het resultaat! 

De bovenstaande middelen zijn bijzonder effectief voor het verwijderen van schimmel. Maar komen de schimmelplekken weer net zo snel terug? Achterhaal dan altijd wat de oorzaak is van de schimmelvorming. Wordt de badkamer slecht geventileerd bijvoorbeeld? Vooral in oude huizen is het lastig om schimmelvorming te voorkomen. Ben je te einde raad, zou je mensen kunnen inhuren die zijn gespecialiseerd in het voorkomen en verwijderen van schimmel.  

Reacties