Help je tuin de zomer door met deze 6 tips


De zomers worden steeds warmer, is de afgelopen jaren wel gebleken. De een vindt het heerlijk, de ander iets minder. De tuin is ook niet echt bestand tegen hittegolven en weken zonder regen. Met deze 6 tips helpen we je tuin de zomer door.  

1. De tuin sproeien

Met aanhoudende warmte, droogt de tuin snel uit. Dit kun je zien aan de hangende en soms gele bladeren. Sproei niet té vaak, want dan hoeven de wortels van de planten niet meer hun best doen om op zoek te gaan naar het water diep in de grond. Sproei wel altijd op het juiste moment. Het sproeien van de tuin doe je het beste vroeg in de ochtend of vroeg in de avond. Sproei je midden op de dag, zorgt het water ervoor dat de bladeren van je planten verbranden. Daarnaast verdampt het water heel snel en heeft het eigenlijk geen zin om te sproeien. In de vroege ochtend of avond heeft het water voldoende tijd om in te trekken. Sproei je pas wat later in de avond, heeft het niet voldoende tijd om te drogen voor de nacht en kan er schimmelvorming ontstaan.  

Sproei de tuin in een periode van droogte zo´n één à twee keer per week. Richt op de grond en niet op de plant zelf, zodat het water ook op de juiste plek terecht komt. Eenjarige planten in potten geef je wel dagelijks wat water.  

2. Plaats een regenton

Om een watertekort te voorkomen; zet een regenton in de tuin. Wanneer je dan genoeg regenwater hebt opgevangen, kun je dat water gebruiken om de planten water te geven! 

3. Zet potplanten in de schaduw 

Potplanten zijn extra gevoelig voor hitte. Ze hebben weinig grond en drogen daarom snel uit. Geef ze een plekje in de schaduw, als extra bescherming tegen de zon. En geef ze iedere dag een beetje water.

4. Schaf planten aan die goed tegen hitte kunnen 

Dat is natuurlijk ook een oplossing en met name gericht op de toekomst; koop gewoon een aantal planten die juist goed tegen de warmte kunnen. Als we dan toch steeds warmere zomers krijgen, dan ben je goed voorbereid! Een aantal planten die goed tegen het zonnetje kunnen, zijn:  
  • Mediterrane kruiden zoals tijm, oregano, salie, rozemarijn en lavendel.
  • Planten en bomen met lange wortels. Doordat ze langere wortels hebben, kunnen ze diep in de grond terecht voor hun water.  
  • Vetplanten. Deze planten slaan het water op, als een soort reserve. Hierdoor kunnen ze een lange droge periode makkelijk overleven. 
  • Planten met zilverkleurig blad. Deze bladeren weerkaatsen de zon. 
  • Planten met kleine haartjes op het blad. Deze haartjes zorgen voor schaduw en beschermen daarnaast ook nog tegen wind. 

5. Gedroogd gras en houtsnippers 

Om te voorkomen dat je niet dagelijks hoeft te sproeien, strooi je wat gedroogd gras en houtsnippers rondom je planten. Hierdoor kan het water minder snel verdampen en zullen de planten overleven bij extreme droogte. De tuin regelmatig even schoffelen kan ook helpen.  

6. Gazon mooi groen houden

Is het voor jou een onmogelijke opgave om je gazon groen te houden tijden de warme zomers? Dan hebben wij de volgende tips voor je:
  • Het is niet nodig om dagelijks het gras te sproeien met water. Wanneer het boven de 25 graden is, stopt het gras toch met groeien. Je kunt het gazon beter maar een paar keer een klein beetje water geven, dan dagelijks te sproeien.  
  • Houd een lengte van ongeveer 4 centimeter aan. Ga je het korter maaien, dan wordt het gazon alleen maar gevoeliger voor de felle zon. Laat het maaisel ook op je gazon liggen, als extra beschermlaagje.  
  • Zodra het een langere tijd onder de 20 graden is, is het goed om bij te mesten. 
En geen zorgen als je gras toch geel wordt, het is altijd maar tijdelijk!  

Reacties