Tuinkalender: wat te doen in april?


De lente is begonnen. Alles komt langzaamaan in bloei, de vogels gaan hun nestjes maken en het is langer licht. Het begin van het voorjaarsseizoen betekent ook dat er het een en ander moet gebeuren in de tuin. Pak het slim aan met onze to-do lijst voor tuinklusjes in april. 

Gazon verticuteren

Bij droog weer kun je het gazon verticuteren. Je haalt met verticuteren al het mos en de dode grasstengels weg. Dit kun je met de hand doen of machinaal. Voor het laatste gebruik je een verticuteermachine, vooral handig bij grote oppervlakken. De zogeheten viltlaag (het mos en de dode grasstengels) dient een of twee keer per jaar verwijderd te worden, zodat er meer zonlicht en lucht bij het gazon kan komen.

Nadat het gazon vrij is van mos, kun je kale plekken opnieuw zaaien en het gazon bemesten. Het bemesten van je gazon heeft de volgende voordelen: het gras is beter beschermd tegen ziektes, verkleurt minder snel, herstelt sneller na vorst en je hebt minder kans op mosvorming.

Vijveronderhoud in april

  • Knip oude bladeren van de vijverplanten af, dit doe je met een speciale vijverschaar met een lange steel. 
  • Plaats eventueel nieuwe zuurstofplanten in de vijver. Deze planten zijn onmisbaar voor een gezonde vijver, want ze houden het water helder, voorkomen algen en zorgen voor meer zuurstof. 

Snoeien

  • Je kunt verschillende hagen (licht) snoeien zoals de liguster, leylandii en taxus. Zo worden ze niet te breed.
  • Knip de uitgebloeide bloemen uit de rozenstruiken. 
  • Snoei forsythia en winterjasmijn na de bloei om ze te fatsoeneren.

Planten

  • In kamerkasjes kun je nu eenjarige, tweejarige of vaste planten gaan voorzaaien. Had je dit vorige maand al gedaan? Dan kun je de plantjes gaan verpotten. 
  • Je kunt aan de slag met het planten van de zomerbollen. Denk van tevoren goed na waar je de zomerbollen wil hebben; ze houden van zonlicht. Geef de grond eerst wat lucht door te harken. Daarna kun je de zomerbollen planten; tweemaal zo diep als dat de bol hoog is. 
  • Laat de niet-winterharde planten langzaam wennen aan het weer, door ze overdag buiten te gaan zetten. Dit doe je natuurlijk wel zodra er geen vorst is. 
  • Wil je graag een mooie rozenstruik in de tuin of een heester? Er zijn twee momenten waarop je ze kunt planten; in het na- of voorjaar. Dus in april kan het nog steeds prima!

Overige klusjes

Met het heerlijke weer zijn er nog genoeg andere klusjes te doen in de tuin, denk aan onkruid verwijderen, schutting beitsen, bloempotten schoonmaken en de tuinset weer tevoorschijn halen zodat er lekker buiten gegeten kan worden.

Geen groene vingers, maar wil jij óók kunnen genieten van een opgeruimde tuin?

Reacties