Lekkende kraan repareren


Een lekkende kraan kan zorgen voor grote ergernis én waterverspilling. Wist je dat je met een lekkende kraan namelijk zo’n 1100 liter water per jaar kunt verliezen?  Met een paar eenvoudige handelingen kan je het lekken verhelpen. Lees snel hoe je dit doet! 

Vaak is de oorzaak van een lekkende kraan een kapot leertje. Dit rubbertje zorgt ervoor dat er geen water uit de leiding ontsnapt. Op zich is zo’n leertje makkelijk te vervangen, je moet alleen even weten hoe. Dit stappenplan helpt je erbij! 

Bron afbeelding: www.eigenhuisentuin.nl


Hoofdkraan afsluiten 

Misschien een open deur wanneer je een lekkende kraan gaat repareren, maar sluit de hoofdkraan af. Zet alle hoger gelegen kranen open en wacht tot er geen water meer uit de leidingen stroomt.  

Knop ontkoppelen 

Haal de knop van de kraan af. Bij sommige kranen zit er een schroefje onder een gekleurd dopje dat je kunt losschroeven. Nu de knop eraf is, kan je de sierhuls zien. Voor de volgende stap is het handig om de afvoer af te sluiten met een doek of een stop bijvoorbeeld, zodat lossen onderdelen niet kwijtraken.

Sierhuls losdraaien 

Draai nu de sierhuls los met een steeksleutel. Om te voorkomen dat je iets beschadigt, doe je een doek tussen de huls en de tang.   

Kraanleer verwijderen

Schroef het moertje of de schroef los waarmee het kraanleertje vastzit. Je kunt nu zien of het kraanleertje beschadigd is en of dat inderdaad de boosdoener was. 

Ontkalken 

Ontkalk de verschillende kraanonderdelen door ze even te laten weken in azijn. Azijn is de perfecte ontkalker. Na het laten weken zul je merken dat je de kalkaanslag makkelijk weg krijgt met een doek of sponsje.  

Kraanleer vervangen

Na het ontkalken, kun je alle onderdelen weer terugplaatsen. Inclusief een nieuw leertje. Zorg ervoor dat je een aantal verschillende kraanleertjes in huis hebt, zo zit er altijd wel een goede tussen en hoef je tussendoor niet naar de bouwmarkt toe.  

Zag je niks aan het kraanleertje? Vervang hem dan tóch. Het kan ook zijn dat de pakking de schuld is van de lekkende kraan. Breng dan een nieuwe pakking aan op het kraanhuis. 

Draai de kraan dicht en sluit de hoofdkraan weer aan. Je bent af van dat constante gedrup!  

Bang voor een waterballet bij het repareren van een lekkende kraan? Schakel hulp in! Reacties