Babysitten: zó word je een super oppas!


Wanneer je net begint met oppassen, moeten de kinderen aan jou wennen én andersom. Dat is logisch natuurlijk. Vandaag delen wij een aantal tips met je hoe je sneller die kinderharten verovert, zodat jij de lievelingsoppas wordt!

1. Bereid je goed voor

Heb je een nieuw oppasgezin? Dan is het belangrijk dat je een goede eerste indruk maakt. Het is verstandig dat je eerst even kennismaakt met het gezin, dat wil zeggen met de ouders én de kinderen. Bedenk van tevoren even wat voor vragen je aan het gezin kan stellen, je komt dan geïnteresseerd over en dat zien ze graag. Dit zijn vragen die je kan stellen bij jullie eerste kennismaking:
 • Kunnen jullie me iets vertellen over de kinderen? 
 • Wat zijn jullie verwachtingen van mij als oppas? 
 • Zijn er bepaalde regels waar ik van op de hoogte moet zijn? Bijvoorbeeld bedtijden, wat ze mogen eten etc.
Ze zullen jou ook beter willen leren kennen en jou wat vragen stellen. Logisch natuurlijk, want het is heel wat als ze ‘een vreemde’ op hun kinderen laten passen. Dit zijn de vragen die je kan verwachten, dus bedenk goed welk antwoord je hier op gaat geven: 
 • Kan je iets over jezelf vertellen? 
 • Heb je al eens eerder opgepast? 
 • Waarom wil je graag oppassen? 
 • Wat vind je leuk om te doen met de kinderen? 
 • Wat vind je belangrijk bij oppassen?
 • Hoe denk je over straffen? 
 • Hoe ziet een avond oppassen er voor jou uit? 
 • Heb je referenties? 

2. Leer elkaar kennen

Ná de kennismaking zal, als het goed is, het eerste oppasmoment plaatsvinden. De kinderen hebben je misschien bij de kennismaking al even gezien, maar echt kennen doen ze je natuurlijk nog niet. Speel eens een spelletje met elkaar, stel de oppaskinderen ondertussen wat vragen en probeer de antwoorden ook écht te onthouden.  

3. Respecteer de huisregels

Mag je een vriendin meenemen als je komt oppassen? Mag je wat drinken en wat lekkers pakken? Hoe laat moeten de kinderen naar bed? Allemaal dingen die belangrijk zijn om te weten. Vraag het van tevoren na en houd je aan deze regels. Hoe meer je weet, hoe een vertrouwder gevoel je de kinderen kunt geven.   

4. Duidelijke grenzen

Kinderen hebben behoefte aan duidelijke regels en vinden het fijn als een volwassene de grenzen aangeeft. Een beetje streng zijn af en toe kan dus helemaal geen kwaad, sterker nog; de kinderen hebben dan nóg meer respect voor je! Dus geef het duidelijk aan als ze iets doen wat niet mag. Twijfel je wat ze wel en niet mogen, vraag het dan even na bij de ouders.  

5. Wees scherp en uitgerust

De avond van tevoren gaan stappen? Je oppaskinderen hebben niks aan je als je brak bent. Zorg ervoor dat je fris en fruitig bent, want als de kinderen ook maar een beetje merken dat je er niet bij bent, kunnen ze er misbruik van maken. Dat wil je natuurlijk niet. Ben uitgerust, zodat je gezellig met de kinderen iets actiefs kunt ondernemen.

6. Neem initiatief

Natuurlijk is het gemakkelijk om de oppaskinderen voor de tv te zetten, terwijl jij onderuit gezakt op de bank een beetje meekijkt. Maar het is toch veel leuker om lekker te knutselen met de kinderen of, als het van de ouders mag, naar de speeltuin te gaan! Kinderen vinden het leuk als jij met ideeën komt en als je actief meedoet. Vraag wel even toestemming aan de ouders natuurlijk, voordat je ze mee naar buiten neemt. 

Met deze tips word jij gegarandeerd de favoriete oppas!  

Werken als oppas? Dat kan via Hlprs!

Reacties