6 tips voor het inrichten van een kleine tuin


Niet iedereen heeft een gigantisch grote tuin, maar dat betekent niet automatisch dat je niet kunt tuinieren in je kleinere stadstuin. Integendeel! Een kleine tuin is juíst een uitdaging en je zal misschien nóg wat beter moeten nadenken over de juiste indeling hiervan. Wij hebben dé 6 tips voor je voor een goede indeling van je kleine tuin.

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Denk alvast na over de inrichting van je tuin en wat je belangrijk vindt. Heb je misschien kinderen waarvoor je een speelplekje zou willen maken? Of wil je juist voor jezelf een lekker plekje waar je kan liggen met een goed boek? Zomaar wat voorbeelden van punten die belangrijk zijn om over na te denken. Je zou bijvoorbeeld alvast het een en ander kunnen uittekenen door een plattegrond te maken. Dan kun je nog wat concreter aan de slag en hierbij kunnen de onderstaande 6 tips je vast ook verder helpen!

Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren is dé oplossing wanneer je veel groen wil in je tuin, maar dus niet zoveel plek hebt. Je werkt namelijk juist in de hoogte, door de muuroppervlakte te gebruiken. Zo zet je je planten niet in de grond, maar bevestig je bloempotten aan de schutting of aan een rek. Op internet is een heleboel inspiratie te vinden voor verticaal tuinieren buiten, maar ook binnenshuis! Dus ook leuk wanneer je veel groen terug wil laten komen in huis!

Accentueer de lengte of de breedte

Een kleine tuin is vaak niet heel diep en/ óf niet heel breed. Een handige tip is daarom om je tuin wel diep of breed te laten lijken. Hoe je dat doet? Vlonders of lange tegels neerleggen in de lengte of de breedte bijvoorbeeld. Of een lange tafel te plaatsen in de lengte of breedte. Net als wanneer je een truitje aantrekt met horizontale strepen, dan lijk je ook ineens wat breder. Zo doe je dat ook met je tuin! Door deze optische illusie lijkt je tuin ineens stuk dieper óf breder!

Hoogteverschil aanbrengen

Misschien denk je dat je met een kleine tuin niet zo veel kan. Dat is niet zo! Maak het bijvoorbeeld spannend, door te werken met hoogteverschillen. Maak een verhoogde veranda of juist een zitkuil. Dit kan je tuin ineens een stuk groter doen lijken én het is speels.

De juiste tuinmeubelen

Ook in een kleine tuin kun je genieten van een gezellig etentje met vrienden. Maar welke tuinmeubelen zijn nu geschikt voor een kleine tuin? Je hebt een groot assortiment aan tuinmeubelen, ook voor jouw ‘postzegeltuin’. Kies een inklapbare tuintafel bijvoorbeeld, een bistroset of een transparante tuinset. Ze nemen niet veel ruimte in beslag of ogen niet zo zwaar, zoals de transparante tuinset. Kies geen massieve, robuuste tuinmeubelen.

Neutrale kleuren

Maak je tuin niet te bont, maar gebruik juist rustige en neutrale kleuren. In je tuinmeubelen bijvoorbeeld. Of gebruik niet teveel verschillende kleuren in je planten en bloemen. Hou het simpel! Rustige plantjes, struikjes en geen bloemen die om ‘aandacht schreeuwen’. Houd het bij één kleurenpalet. Je kunt ook de schuttingen of muren in een lichte kleur verven om de tuin groter te doen lijken.

Maak ‘kamers’ in je tuin

Door te werken met (natuurlijke) afscheidingen, creëer je afzonderlijke delen in je tuin. Hierdoor lijkt je tuin een stuk groter, omdat je verschillende ‘kamers’ hebt in plaats van één vlak. Plaats hagen en struiken om ervoor te zorgen dat de verschillende ruimtes in je tuin duidelijk te zien zijn.  Maak een leuk hoekje voor de tuintafel en een apart hoekje voor een ligbed bijvoorbeeld.

We hopen dat je met deze tips aan de slag kunt gaan en….natuurlijk zijn we benieuwd naar het eindresultaat!

Kun je wel wat hulp gebruiken?


Reacties