Zoveel beestjes zitten er in jouw kerstboom!


Wanneer je een echte kerstboom in huis haalt, breng je automatisch ook duizenden insecten mee. Maar liefst 25.000! Krijg je nu ook jeuk nu je dit weet? Lees dan gauw hoe je deze beestjes zoveel mogelijk buitenhoudt!

Uit onderzoek van de Universiteit van Bergen in Noorwegen blijkt dat er zo'n 25.000 insecten in onze kerstboom wonen. Aan wat voor soort insecten we dan kunnen denken? Dat zijn spinnen, stofluizen, wantsen, kevers, bladluis, mijten, springstaarten, maar ook teken. En die laatste kunnen een gevaar vormen. Teken veroorzaken namelijk de ziekte van lyme, een infectieziekte die een heleboel schade kan aanrichten. De andere beestjes zijn, naast dat het misschien een akelig idee is, tamelijk onschuldig. We hebben echter toch wat tips voor je hoe je zo weinig mogelijk insecten mee naar binnen neemt.


Uitschudden

Wanneer je een kerstboom hebt gekocht en die naar binnen wil halen, schudt de boom dan eerst even een paar keer goed uit. De beestjes zullen er van schrik uit springen of op de grond vallen.
Laat de kerstboom even in de schuur staan
Laat na aankoop de kerstboom even een paar dagen in de schuur staan voordat je hem binnen zet. Even goed uitschudden zoals we hierboven al aangeven en de insecten zullen andere schuilplekjes gaan opzoeken in de schuur.

Pas op met huisdieren

Je kan niet voorkomen dat je helemaal geen beestjes mee naar binnen brengt. Een voordeel; de meesten zullen binnen niet eens overleven of blijven veilig tot het bittere eind in de boom zitten. Zorg er wel voor dat je je huisdieren niet te dicht bij de kerstboom laat komen in verband met teken, bijvoorbeeld door vellen aluminiumfolie rondom de boom te leggen. Dit zal ze afschrikken.

Kunstkerstboom aanschaffen

Word jij ook kriegelig, wetende dat er zoveel beestjes in een gemiddelde kerstboom zitten? Schaf dan een kunstkerstboom aan Ook wanneer je een heftige mijtallergie hebt, is het verstandiger om niet te kiezen voor een echte boom. Of ga voor een alternatieve kerstboom, ook leuk!

Vind jij een echte kerstboom toch stukken mooier? Koop dan een boom zonder pot, geeft ecoloog van Leeuwen als tip. Het meeste leven is namelijk te vinden in de bodem waarin de kerstboom groeit.

Wij zijn benieuwd; ben jij nu bang geworden en heb je je mooie Nordmann ingeruild voor een nepperd?

Reacties