Welke vloer moet ik kiezen?


Je hebt misschien net een nieuw huis gekocht en de vloer die erin ligt, vind je misschien nét niet. Of misschien ben je gewoon toe aan verandering en wil je een nieuwe vloer leggen in je huidige huis. Er zijn veel verschillende soorten vloeren, maar welke is nou het beste? Lees het hier.

Laminaat

Veel mensen kiezen voor laminaat. Het is onderhoudsvriendelijk en zacht voor de portemonnee. Laminaat is gemaakt van hard kunststof en heeft een houtlook. Over het algemeen is laminaat slijtvast en je kunt er dus gerust met hakken overheen lopen, in tegenstelling tot een echt houten vloer. Als je een glas drinken knoeit, is het zo opgeruimd. Doe dit alleen wel direct, anders trekt het laminaat krom.

Wanneer je laminaat gaat leggen, denk dan aan een goede ondervloer. Een goede ondervloer is geluiddempend en isoleert jouw woning ook beter.

PVC 

PVC is tegenwoordig erg populair en je ziet het steeds vaker. PVC is wel wat duurder dan laminaat, maar kwalitatief wel iets beter. PVC vloeren zijn namelijk supersterk en kunnen dus wel tegen een stootje. Daarnaast is een PVC vloer geluiddempend en past het zich aan aan de temperatuur in de ruimte. Je hebt verschillende PVC vloeren en ze zijn vaak niet te onderscheiden van echte houten vloeren, je hebt zelfs PVC met een vissengraat print! Een PVC vloer is ook prima bestand tegen water.

Vinyl

Een vinylvloer is een stuk goedkoper dan de hierboven genoemde vloeren. Het is dus een budgetvriendelijke vloer en ook nog eens onderhoudsvriendelijk. Een vinylvloer slijt echter wel sneller en gaat dus minder lang mee. Ook moet je oppassen met zware meubels, want die laten een afdruk achter in het vinyl. Vaak wordt vinyl gekozen als een tijdelijke oplossing of in huurhuizen.

Natuursteen

Je kunt natuurlijk ook voor iets heel anders kiezen en gaan voor natuurstenen tegels. Er zijn diverse natuurstenen vloeren; leisteen, kalksteen, marmer, graniet, kwartsiet, gneis en travertin. Dus veel variatie! Er bestaan verschillende kleuren, maar ook verschillende afwerkingen, zoals mat en hoogglans. Natuursteen geeft een luxe uitstraling, maar kan misschien wel wat koeler zijn in huis dan bijvoorbeeld laminaat of een houten vloer. Zorg er altijd voor dat een coating laag wordt aangebracht, zodat je vloer beschermd is. Maak natuursteen nooit schoon met zure middelen, zoals schoonmaakazijn.

Houten vloer

Een echte houten vloer is natuurlijk erg karakteristiek en past daarom goed in oude huizen. Het is wel belangrijk dat je de vloer goed onderhoudt, dan kan de houten vloer wel jaren mee! Ook kleine putten kun je gemakkelijk wegschuren. Een houten vloer is daarentegen natuurlijk niet watervast en kan krimpen en uitzetten bij verschillende temperaturen.

Gietvloer

Een gietvloer is erg modern. Doordat de vloer geen naden heeft, is het erg onderhoudsvriendelijk. Er zijn geen voegen waar vuil tussen kan gaan zitten. Een gietvloer is een best prijzige optie. Je hebt verschillende soorten: polyurethaan (voornamelijk voor in woningen), epoxy (voor in klinische ruimtes, zoals ziekenhuizen) en cementgebonden gietvloeren. Laat je dus altijd goed informeren welke vloer het meest geschikt is voor in jouw woning.

Betonvloer

Een betonvloer is natuurlijk ontzettend mooi in een industrieel interieur. Een betonvloer is te kiezen in verschillende kleuren. Zo heb je altijd een vloer die het mooiste past in jouw woning. Net als de gietvloer, is ook de betonvloer naadloos en dus hygiënisch. Beton is wel erg onderhevig aan scheurtjes, vooral bij vocht en temperatuurwisselingen. Een betonvloer is nooit 100% vlak, dus lastig als je erg perfectionistisch bent.

Welke vloer bij vloerverwarming?

Heb of wil je vloerverwarming? Dan zijn er een aantal vloeren geschikt. Het is belangrijk dat de warmte goed opgenomen wordt door de vloer en doorgegeven wordt aan de ruimte daarboven. De volgende vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming: betonvloer, natuurstenen vloer en gietvloer (behalve epoxy).

Ben je er aan uit welke vloer je gaat nemen? Wij zijn natuurlijk benieuwd naar het eindresultaat!

Reacties