Meeldauw: bestrijden en voorkomen


Vooral als het droog en warm weer is komt het opzetten: schimmelvorming bij je gewassen. Meeldauw heet dat. Meeldauw is een schimmelzieke die ontstaat in de moestuin en de siertuin. Je herkent het aan witgrijze stipjes op het blad. Erg zonde wanneer het je planten compleet aantast en je ze weg moet doen. We hebben daarom een aantal tips voor je hoe je meeldauw kunt voorkomen én bestrijden.

Echte meeldauw of valse meeldauw

Meeldauw is een van de meest voorkomende schimmelaantastingen op planten. Er zijn twee soorten meeldauw; echte meeldauw en valse meeldauw. Bij echte meeldauw of witziekte zie je schimmelvorming bovenop het blad, het is dus duidelijk te zien waar je mee te maken hebt. Er ontstaat vaak een wat poederachtige waas. Bij valse meeldauw zie je de schimmelpluis aan de onderkant van het blad. Het lijkt er dus niet te zijn, maar het is er wél. Vals dus! Het is daarom belangrijk dat je regelmatig de onder- én bovenkant van het blad controleert op meeldauw.

Echte meeldauw verschijnt vaak bij warm en droog weer, maar valse meeldauw daarentegen kan het hele groeiseizoen optreden. Ook wanneer het wat kouder is. Het is dus belangrijk dat je het hele jaar door blijft controleren!

Meeldauw voorkomen

Omdat schimmel snel verspreidt, is het natuurlijk beter om meeldauw te voorkomen. Dit doe je door de planten nooit te dicht bij elkaar te planten. Ze moeten genoeg kunnen ademen en goed kunnen drogen. Wanneer het erg droog weer is, moet je de planten voldoende water geven. Anders verzwakken ze te veel en hoe zwakker ze zijn, hoe sneller ze besmet kunnen raken. Giet het water nooit over de bladeren heen en bij voorkeur geef je ‘s ochtends water.

Meeldauw bestrijden

Controleer je blad regelmatig op meeldauw. Besmette bladeren knip je weg. Er zijn een aantal planten extreem gevoelig voor meeldauw, houd die extra in de gaten. Denk hierbij aan de volgende plantsoorten en gewassen: appelbomen, komkommer, tomaten, courgette, rozen, ridderspoor, kamperfoelie en begonia’s. 

In het tuincentrum zijn bestrijdingsmiddelen te koop tegen meeldauw. Je kunt ook een plantenspuit vullen met water en melk en hiermee de besmette bladeren inspuiten. Doe dit regelmatig, wanneer je planten besmet zijn. 

Zoals we al aangaven is voorkomen natuurlijk het beste. Als je eenmaal last hebt van meeldauw, is het lastig om er nog vanaf te komen. Dus wees er op tijd bij! Laat het nooit zo ver komen dat de schimmel het gehele blad aantast. Er zal dan een groeistilstand ontstaan en de plant zal daardoor afsterven. Zorg er dus altijd voor dat je planten in een goede conditie zijn. 

Heb jij weleens last van meeldauw op je planten? Wat doe jij eraan om dit te voorkomen?

Reacties