Rouwvliegjes – Zo bestrijd je ze!


De laatste tijd viel het me ineens op; hele kleine zwarte vliegjes rondom mijn kamerplanten. Op internet zocht ik op wat het was. Het bleken rouwvliegjes te zijn. Rouwvliegjes zijn hele kleine zwarte vliegjes die lijken op fruitvliegen. In dit artikel vertellen we je hoe je er vanaf kan komen.

Rouwvliegjes komen af op rottende aarde, vandaar dat je ze vaak rondom kamerplanten ziet vliegen. Ze zien er onschuldig uit, die hele kleine vliegjes. Die kleine beestjes vreten echter de wortels van je planten aan. De vrouwtjesvliegen leggen gemiddeld zo’n 200 larven in de grond, die zich vervolgens tegoed doen aan de vochtige aarde. Je kunt je voorstellen dat het erg lastig is om de rouwvliegjes te bestrijden, wanneer het er zoveel zijn.

Wist je trouwens dat rouwvliegjes helemaal geen vliegjes zijn, maar muggen? Ze worden daarom ook weleens ‘rouwmugjes’ genoemd.

Verschil tussen fruitvliegjes en rouwvliegjes

Fruitvliegjes zie je regelmatig in de zomer, vooral in de buurt van rijp fruit en volle prullenbakken. Van een afstandje lijken fruitvliegjes en rouwvliegjes ontzettend veel op elkaar. Het grootste verschil tussen deze twee vliegjes, is dat rouwvliegjes te vinden zijn in de buurt van vochtige aarde en fruitvliegjes in de buurt van (rottend) voedsel. Als je de vliegjes van dichtbij gaat bekijken zul je zien dat ze ook anders zijn van kleur; het rouwvliegje is helemaal zwart, het fruitvliegje daarentegen is lichter van kleur en heeft rode ogen. Ze zijn natuurlijk beide uiterst vervelend!

Wat te doen tegen rouwvliegjes

Zoals we al aangaven, komen rouwvliegjes af op rottend, vochtig potgrond. Om de vliegjes te bestrijden, is een eerste stap die je zou kunnen nemen: potgrond vervangen. Haal de plant voorzichtig uit de potgrond en schud de aarde van de wortels af. Maak de pot goed schoon en vul hem met nieuw potgrond en zet daar de plant in.

De bovenstaande manier is de meest gemakkelijke manier. In verschillende tuincentra of online kun je ook aaltjes kopen. Deze aaltjes zet je uit op de aarde en vervolgens zoeken ze de larven op. De aaltjes scheiden vervolgens een dodelijke bacterie af, die de larven doodt. Bij mij zijn de rouwvliegjes voornamelijk te vinden rondom mijn pannenkoekenplant, ik zou daarom de moeite besparen om aaltjes aan te schaffen. Je kunt in dat geval beter een nieuwe plant kopen!

Wanneer je rouwvliegjes rondom één bepaalde plant ziet, zet deze plant dan wel apart van de andere planten. Doe je dat niet, heb je kans op besmetting! Overigens schijnt het ook te helpen een bakje met wijn weg te zetten in de buurt van de rouwvliegjes. Dit vinden ze schijnbaar nóg lekkerder dan rottende aarde.

Rouwvliegjes voorkomen 

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Geef je planten daarom nooit te veel water en zorg er ook voor dat het water goed afgevoerd kan worden. Dit doe je door gaten in de bodem van de pot te maken. Vernieuw ook regelmatig de potgrond van de kamerplanten waar je de vliegjes ziet. 

Heb jij ook last van rouwvliegjes in huis? Wat doe jij eraan om ze te bestrijden?

Reacties