Auto wassen – Met deze tips kun je dat prima zelf!


In onze blogs komen vaak klusjes in huis aan bod, maar rondom het huis mogen ze natuurlijk ook niet vergeten worden. Het wassen van je auto bijvoorbeeld is zo’n klusje dat net zo belangrijk is. In dit artikel vertellen we je dan ook graag hoe dit het beste gedaan kan worden.

Zelf de auto wassen

Je begint met de buitenkant. Spuit de auto grondig af met een hogedrukreiniger. Daarna kun je daadwerkelijk gaan starten met het wassen van de auto. Dit doe je bij voorkeur met een microfiber spons, die nemen het meeste water op en kunnen daarna gewoon in de wasmachine. Gebruik twee emmers met water; een met sop en de ander om je spons in uit te wringen. Voorkom dat je je lak beschadigt, door je spons steeds uit te wringen in de emmer die daarvoor bestemd is. Pak de juiste shampoo die voor jouw auto geschikt is.

Werk altijd van boven naar beneden! Sop de auto goed in met de shampoo. Wring regelmatig je spons uit. Zodra de auto helemaal is gewassen, spoel je de auto af met de tuinslang. Daarna kun je de auto drogen met een speciale microvezel droogdoek.

Autoruiten schoonmaken

Autoruiten worden erg snel vies. Dat is niet zo gek ook natuurlijk; vogelpoep, vliegjes, regen en boomhars zijn de grootste veroorzakers van vieze ruiten. Het is niet alleen vies, maar ook levensgevaarlijk wanneer je autoruiten zó bevuild zijn dat je er niet meer doorheen kunt kijken. Een optimaal zicht is belangrijk!

Het enige wat je nodig hebt bij het schoonmaken van je autoruiten is een schone zachte doek, een spons en wat afwasmiddel. Doe een scheutje afwasmiddel in een emmer warm water, maak de spons goed nat en sop vervolgens je ramen in. Daarna maak je je autoruiten droog met een schone doek. Ken jij het trucje al van ramen droogmaken met oude kranten? Dat werkt ook uitstekend bij autoruiten! Je ruiten zullen streeploos schoon zijn na afloop.

Gebruik bij het schoonmaken van je autoruiten nooit ammonia, dit tast de rubbers aan!

Binnenkant autoruit schoonmaken 

Ook de binnenkant van je autoruiten mogen ook zeker niet overgeslagen worden. Vaak doet een beetje glasreiniger op keukenpapier al wonderen. De binnenkant wordt normaal gesproken ook nooit zo vies als de buitenkant. Is de binnenkant tóch vies, bijvoorbeeld omdat je in de winter vaak je ramen droog moet maken met een trekker of doek, dan gebruik je een gepelde ui. Klinkt gek, maar werkt echt! Doe een gepelde ui in een emmer water en maak met de spons, die je eerst goed nat hebt gemaakt, de binnenkant van je autoruit schoon.

Interieur reinigen

Als je je auto netjes wil houden, dien je ook regelmatig je interieur te reinigen. Reinig de binnenkant van je auto eerst met een stofzuiger, zodat je je auto ontdoet van stof en zand. Is de auto vrij van stof, maak je alle kunststofdelen in de auto schoon. Dit doe je met een microvezeldoek. Je kunt een oude tandenborstel gebruiken voor de lastig bereikbare plekjes.

Vlekken op stoffen bekleding kun je reinigen met een milde zeep. Voor hardnekkige vlekken kun je ook, afhankelijk van de soort vlek, azijn gebruiken, baking soda of een mengsel van water en alcohol.

Heb jij nog goede tips bij het wassen van de auto?

Reacties