Glasvezelbehang verwijderen: met deze tips gaat het iets makkelijker!


Glasvezelbehang laat zich erg moeilijk verwijderen. Dit speciale behang bestaat uit glasvezel, zoals de naam al doet vermoeden. Het grote voordeel is dat het stootvast is door het dikkere materiaal, maar daardoor is het ook een behoorlijk karwei om het behang van de muur af te krijgen. Met onze tips krijg je dit wél voor elkaar:

Wat is glasvezelbehang?

Glasvezelbehang bestaat uit fijne glasvezels die zijn samengeperst tot er een sterk gaas ontstaat. Het behang wordt geleverd in één kleur: neutraal wit. Het is makkelijk om over te schilderen en het heeft een beetje de structuur van stucwerk. Het is erg stootvast, waardoor er vaak toch voor glasvezelbehang wordt gekozen in plaats van stuc. Stucwerk stoot je er namelijk makkelijk af als je even niet voorzichtig bent. Glasvezelbehang is vaak breder dan gewoon behang, waardoor het makkelijker aan te brengen is én je bent sneller klaar! Het verwijderen daarentegen is lastig, omdat het materiaal erg dik is.

Behang losweken

Glasvezelbehang kun je verwijderen met behulp van water. Als je dit gaat doen, maak je wel eerst wat inkepingen in het behang. Dit kun je doen met behulp van een behangperforator. Vervolgens maak je een spons goed nat en ga je daarmee over het behang. Daarna kun je het behang lostrekken. Let wel op dat je de vloer hierbij afdekt met zeil, voordat het water schade veroorzaakt.

Stoomapparaat

Een andere manier voor het verwijderen van behang, is het gebruik van een stoomapparaat. Hierdoor moet het behang niet overgeschilderd zijn, want dan is het behoorlijk lastig los te stomen. Een stoomapparaat kan je huren, indien je die zelf niet hebt. Je gaat met het apparaat langs het behang en door de stoom komt het los en kun je het makkelijk van de muur aftrekken. Bedek ook bij deze klus de vloer met een stuk zeil, om beschadigingen te voorkomen. 

Behang verven

Mocht je absoluut geen zin hebben om je behang te verwijderen óf ben je een beetje bang voor wat je eronder aan gaat treffen? Dan kun je er ook voor kiezen om je glasvezelbehang over te schilderen. Je kunt hiervoor elke gewenste kleur gebruiken die je maar wilt. Maak de muur eerst goed stofvrij, hierdoor hecht de verf beter. Repareer eventuele oneffenheden met een muurvuller. Alles wat niet geverfd moet worden, plak je af en daarna kun je aan de slag! Meteen na het verven verwijder je de tape, om beschadiging aan de verflaag te voorkomen.

Behang laten verwijderen

Zie jij het, ondanks onze tips, niet zitten om je behang te verwijderen óf over te schilderen? De gescreende klushulpen van Hlprs helpen je graag een handje!Reacties