Tuinkalender: wat te doen in februari?In februari groeien er nauwelijks plantjes, het kan namelijk behoorlijk koud zijn. Het is daarom belangrijk dat je in februari in de tuin de nodige maatregelen neemt tegen de vorst, maar ook wil je dat in het voorjaar alles weer in bloei staat.

Fruitboom snoeien

Van januari tot maart kunnen een aantal fruitbomen gesnoeid worden. De fruitbomen die gesnoeid kunnen worden zijn de appel- en perenbomen. Snoeien doe je het beste bij droog weer en wanneer de temperatuur overdag iets boven nul is. Knip oude takken weg en houd de kroon mooi open zodat het voldoende licht krijgt. Het voordeel bij snoeien in het winter is dat je goed kunt zien wat je doet.

Zaaien eenjarige planten

Je kunt alvast beginnen met het binnen zaaien van eenjarige planten. Zaai niet te dicht opeen en zorg ervoor dat je altijd zaait in schone potten. Bekijk de zaai instructies op het zakje, het ene zaadje heeft meer licht nodig dan de ander. Wanneer de zaadjes gaan ontkiemen, is dit een waar feestje! Bekijk ook de instructies om te kijken wanneer de plant naar buiten mag.

Moestuinkalender februari

Ook in februari kun je de nodige voorbereidingen treffen aan de moestuin.  Begin met het harken van de aarde. Ook kun je een aantal kasgewassen gaan zaaien, dit doe je in een zaaibak of in potten die je op de vensterbank zet. Kasgewassen zijn onder andere tomaten, paprika’s, komkommers, prei, uien en pepers. 

Compost aanbrengen

Compost breng je aan vóór het groeiseizoen. Wellicht heb je zelf compost gemaakt, dit kun je prima over de tuin verspreiden nu. Zelf compost maken doe je in een compostbak of wormenbak waar je al je tuin- en keukenafval in gooit. 

Vijveronderhoud

De vijver heeft in februari nog niet heel veel onderhoud nodig, zorg er alleen voor dat het wateroppervlak open blijft. Vissen hoef je nog geen eten te geven zolang het onder de 6 graden is. 

Dieren in de tuin

Wanneer het zo koud is, is het voor allerlei dieren lastig om voedsel te vinden. Je kunt ze een handje helpen door pindaslingers op te hangen, een voederhuisje of wat vetbollen. Al die vogeltjes levert natuurlijk ook een mooi plaatje op! 

Opruimen border

Je kunt, zodra het niet vriest, de border opruimen. Verwijder onkruid en bladeren, zo krijgt de grond weer voldoende zuurstof en licht. Het ziet er niet alleen een stuk opgeruimder uit, maar zo heb je ook weer wat meer ruimte om straks nieuw groen te gaan planten!

Wat doe jij in de tuin in februari? Laat het ons weten!

Reacties