Hierom is handen wassen zo belangrijk


Hoe vaak heb je het je moeder horen zeggen: ‘Handen wassen na het plassen!’, dus dat doe je nog steeds altijd braaf. Maar is het wassen van je handen wassen écht zo belangrijk, waarom en hoe vaak zou je je handen moeten wassen? Op deze vragen geven wij antwoord in dit artikel.

Handhygiëne

Bijna alles waar je met je handen aanzit, wordt ook door anderen aangeraakt; die deurknop, de lichtknopjes, dat glas, de trapleuning, de kraan en zo kunnen we nog wel even door gaan. Geen fijn idee dus als net iemand in zijn hand hoest en daarna iets aanraakt. Wanneer je voldoende je handen wast, voorkom je zo 80% van alle voorkomende infecties. Het blijkt namelijk dat de meeste ziekteverwekkers worden verspreid via de handen.

De 5 momenten van handhygiëne

Voor het voorkomen van infecties is het dus belangrijk om regelmatig je handen te wassen. Vooral wanneer je in de zorg werkt en dagelijks in contact bent met kwetsbare cliënten, moet je altijd je handhygiëne in je achterhoofd houden. Hiervoor is de Wereldgezondheidsorganisatie een campagne gestart om mensen in de zorg bewust te maken over het belang van je handen wassen. Zij stelden in ieder geval 5 momenten vast waarop je je handen zou moeten wassen:
 1. Voor het contact met cliënt.
 2. Voordat er wordt schoongemaakt.
 3. Na contact met lichaamsmaterialen en – vloeistoffen.
 4. Na fysiek contact met cliënten.
 5. Na fysiek contact met de omgeving van de cliënten. 
Ook wanneer je niet in de zorg werkzaam bent, is handhygiëne cruciaal voor een goede gezondheid. In dat geval zou je in ieder geval op deze momenten je handen moeten wassen:
 1. Na een toiletbezoek.
 2. Na het schoonmaken.
 3. Voordat je een maaltijd gaat bereiden.
 4. Na het buitenspelen.
 5. Na het hoesten, niezen of snuiten van de neus.
 6. Na het verschonen van een luier.
 7. Na het aanhalen van (huis)dieren.

Stappenplan handen wassen

Wanneer je je handen gaat wassen, volg je de volgende stappen:
 1. Maak je handen goed nat onder de kraan.
 2. Bedek je handen volledig met zeep.
 3. Wrijf je handen goed in, ook de vingertoppen en tussen de vingers.
 4. Spoel de zeep af onder de kraan.
 5. Droog je handen goed met een doek. Gooi je handdoek regelmatig in de wasmachine, zodat de bacteriën weinig kans hebben om zich te nestelen. 
Hoe vaak was jij je handen? Laat hieronder een reactie achter!

Reacties