Onderhoudsvrije tuin – tips voor weinig onderhoud


Heb je geen groene vingers, dan kun je kiezen voor een onderhoudsvrije tuin. Het is belangrijk om hier bij de aanleg van de tuin al rekening mee te houden. Met een aantal tips zorg je er voor dat je zo weinig mogelijk onderhoud hebt in de tuin.

Tuininrichting

Er zijn een aantal punten waar je rekening mee kunt houden bij het inrichten van de tuin, wanneer je zo weinig mogelijk onderhoud wil hebben. Iedere tuin heeft echter wel wat onderhoud nodig, dus daar ontkom je niet aan. Met de volgende tips kun je het onderhouden wel wat gemakkelijker maken:

Bestrating

Veel tegels in de tuin, betekent veel onderhoud. Je zal namelijk last gaan krijgen van onkruid dat door de voegen uit komt, maar ook van groene aanslag wat je moet schoonmaken. Kies daarom voor zo weinig mogelijk bestrating, als je er toch voor kiest kun je ook je bestrating laten invoegen of kiezen voor grote tegels. Met de juiste keuze bestrating, beperk je zo het onderhoud.

Beplanting

Veel beplanting in de tuin, betekent ook weinig onkruid dat er doorheen kan komen. Vooral bodembedekkers zijn dan ideaal. Om het onkruid nog lastiger te maken, plaats je altijd een anti-worteldoek onder grind en vlonders. Kies daarnaast ook voor stevige vaste en sterke planten die wel tegen een stootje kunnen. 

Grind

Een laagje grind over de bodem, laat de aarde niet uitdrogen en het onderdrukt onkruid. In plaats van grind kun je ook schelpen gebruiken, boomschors, houtsnippers of stro. Het ziet er mooi uit en scheelt onkruid wieden!

Kunstgras

Een mooi onderhouden gazon is natuurlijk prachtig, maar het vergt best wat aandacht. Kies in plaats daarvan voor kunstgras. Het is even een investering, maar ziet er vaak net zo mooi uit als echt gras én het scheelt natuurlijk grasmaaien. 

Water 

Met de juiste beplanting (in de grond), hoef je je planten nauwelijks water te geven. Planten in pot daarentegen wel, want die drogen sneller uit. Planten in volle aarde geef je alleen water bij aanhoudende droogte. 

Moderne tuin

Een moderne tuin is strak en vergt weinig onderhoud. Je zou dus hiervoor kunnen kiezen, wanneer je wil genieten van en in de tuin door zo weinig mogelijk te doen. Kies voor grote antraciet tegels, grote kiezels en een fijne loungehoek. Een Japanse tuin past ook perfect in het plaatje wanneer je op zoek bent naar een strakke en moderne uitstraling. 

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het onderhoudsvrij maken van jouw tuin? Boek een tuinhulp!

Reacties