Droge lucht in huis, dit doe je er tegen!


In de winter hebben veel huishoudens last van droge lucht in huis. Dat is ook niet zo heel gek, de verwarming staat dan natuurlijk aan. Je krijgt last van hoofdpijn, droge huid en concentratieproblemen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om droge lucht in huis te verminderen.

Luchtvochtigheid in huis 

Vaak is de verwarming de veroorzaker van droge lucht in huis. De luchtvochtigheid daalt, er is dan te weinig waterdamp in de lucht. In de winter is het koud en is er automatisch een lagere waterdamp. Met het aanzetten van de verwarming breng je geen vocht in de lucht, sterker nog, de droge lucht wordt alleen maar erger. Een aantal gevolgen hiervan zijn droge ogen, hoofdpijn, schrale lippen en vermoeidheid. Ook voor houten vloeren en meubels is te droge lucht niet goed. Het is daarom belangrijk dat je in dat geval de luchtvochtigheid verhoogt.

Luchtbevochtiger aanschaffen

Een luchtbevochtiger kan de luchtvochtigheid in de winter op peil houden. In de bouwmarkt kun je allerlei verschillende soorten vinden variërend tussen de €30 en €200, zo heb je ultrasone luchtbevochtigers, stoombevochtigers en koudwaterverdampers. Vraag in de bouwmarkt advies welke luchtbevochtiger het meest geschikt is voor jou en in jouw huis. Te veel vocht in huis is overigens ook niet fijn en niet goed voor je gezondheid. Gebruik de luchtbevochtiger dus alleen wanneer het écht nodig is, met een hygrometer kun je de luchtvochtigheid meten in huis.

Planten die luchtvochtigheid verhogen

Een aantal plantsoorten zorgen voor een hogere luchtvochtigheid in huis. Zij beschikken over de eigenschap dat ze de lucht in huis zuiveren, dit doen ze door CO2 om te zetten in zuurstof en daarbij produceren ze waterdamp. Een aantal voorbeelden van planten die zorgen voor een hogere luchtvochtigheid: goudpalm, de lepelplant, de krulvaren, de graslelie en de aglaonema.

Waterbakjes radiator

Je hebt speciale waterbakjes die je vult met water en tegen de radiator aan hangt. Controleer wel regelmatig of er nog water in zit, het water zal namelijk heel snel verdampen. Vul ze dus regelmatig bij. Waterbakjes zijn al voor een paar euro te koop in verschillende winkels.

Natte kleding ophangen

In plaats van je kleding in de droger te doen, kun je beter je nog natte kleding ophangen in huis. Dit helpt de luchtvochtigheid te verbeteren. Een natte handdoek over de verwarming hangen, zorgt ook voor een hogere luchtvochtigheid.

Badkamerdeur open laten staan

Laat de badkamerdeur openstaan wanneer je onder een hete douche staat. Het stoom trekt zo in andere delen van je huis en vermindert de droge lucht. Een pan met water op het vuur zetten is hetzelfde principe en helpt ook.

Zie je, met een paar simpele tips kun je zo de droge lucht in huis verminderen!

Reacties