Zilvervisjes: hoe kom ik er vanaf?


Zilvervisjes zijn, zoals de naam al zegt, zilverkleurig en ongeveer 1 centimeter groot. Ze zitten vaak op warme vochtige plekken, zoals de badkamer. Op zich zijn ze niet schadelijk, maar het feit dat ze alleen al in je huis rondlopen, is natuurlijk niet prettig. Daarom zijn wij gaan zoeken naar oplossingen hoe we (zo goed als) van deze beestjes af kunnen komen.

Oorzaak zilvervisjes

Zoals je al hebt kunnen lezen, zijn zilvervisjes vooral te vinden in de meest vochtige kamers in jouw huis. Een groot aantal zilvervisjes kan duiden op een vochtprobleem in huis, je huis is bijvoorbeeld slecht geïsoleerd óf je hebt water onder de vloer staan. Het kan ook zijn dat je huis té goed is geïsoleerd, want dan wordt het vocht vastgehouden. Zilvervisjes houden ook erg van warme omgevingen, de ideale temperatuur voor een zilvervisje is 25 graden. De belangrijkste oorzaken van zilvervisjes zijn dus vocht en warmte.

Papiervisje of zilvervisje?

Het papiervisje en het zilvervisje lijken erg op elkaar. Zilvervisjes houden van vochtige omgevingen, papiervisjes daarentegen kun je ook vinden tussen boeken. Je boeken kun je daarom het beste bewaren in afsluitbare plastic boxen. Zilvervisjes zijn vaak kleiner dan papiervisjes, papiervisjes zijn ook wat meer grijsachtig. Beide beestjes zijn uitermate dol op vochtige en warme omgevingen, dus onderstaande tips zijn voor beide van toepassing!

Zilvervisjes in huis bestijden

1. Huis minder vochtig maken

Aangezien zilvervisjes dus niet van droge lucht houden, is het een logische oplossing om je huis minder vochtig te maken. Dit kun je doen door goed te ventileren én daarnaast ook meerdere vochtvreters in het huis te plaatsen en dan voornamelijk op de vochtige plekken (toilet, badkamer).

2. Zilvervisjes lokken

Nog een trucje om de insecten te bestrijden: de zilvervisjes lokken. Dit kun je op twee manieren doen: een halve aardappel in een open plastic zak óf een witte katoenen zak vochtig maken en wat gipspoeder erop strooien. De beestjes komen er op af, je kan vervolgens de zak buiten uitschudden.

3. Zilvervisjes weghouden

En als je dan denkt dat je van de zilvervisjes af bent, maak dan alle kieren en naden bij deuren en muren dicht met kit. Zo kunnen ze niet zo gemakkelijk meer binnen komen.

Helaas kan je er niet helemaal voor zorgen dat je van de beestjes af komt. Ze zijn klein, snel en kunnen zich goed verstoppen. Je kan het natuurlijk wel een stuk verminderen met deze tips!

Heb jij een van de tips uitgeprobeerd om van zilvervisjes af te komen? Wij zijn benieuwd, laat het weten!

Reacties