Verbouwen: tips voor de voorbereiding



Van plan om te verbouwen, maar weet je niet waar je moet beginnen en waar je allemaal aan moet denken? Een goede voorbereiding is het halve werk, daarom hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Kosten verbouwing

Je kunt natuurlijk meteen beginnen, maar dat is niet het beste idee. Bedenk wat de kosten zijn voor een verbouwing, hoe je dit gaat financieren en maak een plan. Zet alles op papier en laat experts ernaar kijken.

De kosten van de verbouwing, zijn natuurlijk afhankelijk van wat je allemaal gaat doen of wil laten doen. Vraag meerdere offertes aan, zodat je altijd kan vergelijken. Op de website van Vereniging Eigen Huis kun je een aantal richtprijzen vinden voor verschillende projecten.

De kosten van de verbouwing kun je natuurlijk betalen met je spaargeld, maar een lening of een aanvullende hypotheek is ook vaak mogelijk. Om te weten wat de opties zijn qua hypotheek, kun je ook altijd contact opnemen met een hypotheekadviseur.

Bouwvergunning aanvragen

Bij een verbouwing waarbij de constructie van het huis wordt aangepast, heb je een vergunning nodig. Twijfel je toch of je een vergunning nodig hebt? Doe dan een check op de website van het omgevingsloket, hier kun je ook de vergunning aanvragen.  Voor de aanvraag van een vergunning, betaal je bouwleges. Het duurt een aantal weken voordat je hoort of de aanvraag wordt goedgekeurd.  Je buren kunnen binnen zes weken bezwaar maken, zorg er daarom voor dat je je buren ook tijdig op de hoogte brengt van je plannen.

Aannemer vinden

Wil je je verbouwplannen uitbesteden, dan kun je een aannemer inschakelen. Zo iemand moet je natuurlijk kunnen vertrouwen, dus is het belangrijk dat je de juiste aannemer vindt. Kies een aannemer die is aangesloten bij een branchevereniging. Dan weet je dat, wanneer de aannemer bijvoorbeeld failliet gaat, de klus door een andere aannemer wordt overgenomen. Meer tips over het vinden van de juiste aannemer kun je vinden bij de website van de consumentenbond

Verzekering

Zorg voor een goede rechtsbijstandverzekering. Met deze verzekering zit je goed wanneer je bijvoorbeeld een conflict met de aannemer hebt tijdens de verbouwing. 

Wanneer je gaat verbouwen, zal je huis stijgen in waarde. Je dient daarom ook je opstalverzekering aan te passen, zodat je niet onderverzekerd bent. 

Gereedschap verhuur

Bij een grote verbouwing, heb je gereedschap nodig die je zelf waarschijnlijk niet in huis hebt. Je kunt gereedschap aanschaffen, maar gereedschap huren is vaak een goedkopere optie. Dit kan vaak ook bij de bekende bouwmarkten.

 Nu kan je aan de slag! Heb jij nog tips bij de voorbereiding voor het verbouwen?

Reacties