Motten in huis weghouden met deze 4 tips!


Heb je flinke gaten in je kleding? Dan zou het best wel eens kunnen dat je last hebt van motten in huis. Dat is geen pretje, want motten kunnen behoorlijk wat schade aanbrengen. Niet alleen vreten ze kleding aan, maar ze komen ook op voedsel af. Een lastig karwei om motten weg te houden? Nee hoor, niet met onderstaande tips!

Motten in kleding

Het zijn de larven van motten die kleding aanvreten en dan doorgaans niet katoenen kleding, maar kleding van wol, bont of leer. Dat zijn namelijk dierlijke producten, waar de motten op af komen om eitjes op te leggen. Wanneer je volwassen motten ziet, gaatjes in je kleding én spinraggen, dan is de kans groot dat er larven aanwezig zijn in je huis. Als je dit hebt ontdekt, dien je al je kleding te wassen op een hoge temperatuur (minimaal 60 graden). Op die manier zullen de eitjes van de motten het niet overleven. Heb je kleding die niet op hoge temperaturen gewassen mag worden, kun je het kledingstuk ook in een afgesloten zak in de vriezer leggen.

Motten bestrijden & weghouden

Tip 1. Wassen
Hang ongewassen kleding nooit voor lange tijd terug in de kast. Motten komen vooral af op kleding die niet helemaal schoon is en waar vlekken in zitten, zoals zweet-, urine- en vetplekken. Altijd wassen dus als je niet van plan bent de kleding snel weer te dragen! Laat vieze kleding ook nooit rondslingeren in huis.

 Tip 2. Horren plaatsen
Motten komen af op licht. In de zomer laat je toch vaak de deuren en ramen open staan in de avond. Als je dan ook nog het licht aan hebt staan, kunnen de motten zo binnen komen. Het beste kun je horren plaatsen voor de deuren en ramen, zodat ze buiten blijven.

 Tip 3. Kledingkast schoonmaken
Maak regelmatig je kledingkast schoon met een scheutje azijn. Zo verwijder je eventueel eitjes die zijn achtergelaten door de motten.

 Tip 4. Regelmatig stofzuigen
Stofzuig regelmatig, om zo het huis te ontdoen van motteneitjes. Denk vooral aan het tapijt en vergeet daarbij de onderkant niet! De onderkant van het tapijt is een goede plek voor larven om te nestelen.

Ook last van motten in huis? Brr, hoe jaag jij ze weg?

Reacties