Slakken bestrijden


Slakken in de tuin zijn erg vervelend, vooral als je planten helemaal worden aangevreten. Toch zijn er een aantal handige tips om de slakken weg te houden uit je tuin. Hoe? Dat lees je hieronder.

1. Beperk vochtige plekken 

Slakken houden van vochtige omgevingen. Zo kruipen ze graag onder gevallen bladeren, omgedraaide bloempotten, rondslingerende dakpannen enzovoorts. Ruim de tuin daarom regelmatig op en zorg er voor dat ze geen plekjes meer hebben om te schuilen.

2. Denk na over de soort planten

Slakken zien sla als een lekker hapje, dus daar gaan ze geheid op af. Zet om de slaplanten heen wat geurig ruikende planten, want daar houden ze helemaal niet van. Denk daarbij aan rozemarijn, munt, tijm en dergelijke. Ook blijven ze weg van vetplanten en varens.

3.   Trek slakkeneters aan

De natuurlijke vijanden van de slakken zijn: egels, padden, kikkers, spreeuwen, lijsters en eksters. Die wil je in je tuin hebben! Hang wat vogelhuisjes op, zodat je in ieder geval meer vogels in je tuin zult krijgen. Kippen en eenden hebben ook graag slakken op het menu, een idee om die in je tuin rond te laten lopen?

4. Zorg voor hindernissen

Plaats hindernissen rondom de planten waar ze graag op af komen. Je kunt dan denken aan fijngemalen eierschalen, koffieprut, zeewier, schelpen grit of scherpzand. Slakken hebben een weke buik en vermijden dan ook scherpe randen, ook kunnen ze slecht tegen kalk en koffie. Koperdraad werkt ook zeker, hier krijgen ze namelijk een klein elektrisch schokje van. 

5. Slakken vangen 

 Het is misschien even een werkje, maar je kunt de slakken ook vangen. Dit kun je op verschillende manieren doen:
  • Bekertjes met bier in de grond graven. Zorg ervoor dat de rand van het bekertje gelijk is met de grond. Slakken houden van de geur van gist, ze komen er daarom op af en zullen in het bekertje vallen. 
  • Leg wat paneermeel onder een afdakje en ze komen er naartoe gekropen. 
  • Je kunt ook de schuilplaatsen (zie punt 1) aflopen en daar de slakken vanaf plukken.
     
Wat doe je vervolgens met de slakken die je hebt gevonden, over de schutting gooien? Dat kan, maar dan zitten je buren ermee ;). Je kunt ze wel op een stuk grond, ver genoeg van je huis, wegzetten. Je kunt ze ook voeren aan kippen en/of eenden. 

6. Slakkenkorrels

Je hebt natuurlijk ook de slakkenkorrels. Hier komen slakken op af, zullen er van eten en terug kruipen naar hun schuilplaats om dood te gaan. Pak wel de slakkenkorrels die onschadelijk zijn voor andere dieren, zoals Escar-Go

Nu kun je weer heerlijk genieten van je slak-vrije tuin! Heb jij nog tips om slakken te bestrijden?

Reacties