Schoenen wassen in de wasmachine


Wellicht herken je het wel; je hebt net een paar nieuwe, witte, gympen gekocht. Je bent er extra voorzichtig mee, het zou een ramp zijn als ze vies worden natuurlijk. Maar je ontkomt er haast niet aan en na een paar keer dragen, zie je de eerst vlekken al verschijnen. Hoe maak je ze schoon? Door ze te wassen in de wasmachine! In deze blog lees je hoe.

Je kunt niet zomaar al je schoenen in de wasmachine doen. Schoenen van leer of suède kunnen namelijk niet in de wasmachine, deze zul je met de hand moeten schoonmaken. Schoenen van katoen of canvas kunnen over het algemeen wel in de wasmachine.

 Stap 1. Veters verwijderen

Haal de veters uit je schoenen, voordat je je schoenen in de wasmachine doet. Doe je dit niet, dan worden de veters niet goed schoon. Doe je veters ook niet los in de wasmachine, want ze kunnen in de afvoer terecht komen. Stop ze daarom in een speciaal waszakje óf in een kussensloop, waar je een goede stevige knoop in legt. Je veters kun je dus gewoon samen met de schoenen wassen in de wasmachine, als ze in ieder geval dezelfde kleur hebben.

Stap 2. Het losse vuil verwijderen

Verwijder met een borsteltje het losse vuil van de schoenen. Zo heb je het meeste vuil al verwijderd en krijg je een beter resultaat na het wassen in de wasmachine! Je kunt hiervoor een oude tandenborstel gebruiken en wellicht een wattenstaafje of een tandenstoker voor de lastig bereikbare plekjes en zolen.

Stap 3. Schoenen in de wasmachine

Stop je schoenen in een kussensloop en knoop deze goed dicht. Stop ook een paar handdoeken in de wasmachine, zo voorkom je schade aan je schoenen én aan de trommel van de wasmachine.

Gebruik vloeibaar wasmiddel. Waspoeder kan namelijk in de schoenen blijven zitten. Stel je wasmachine in op 40 graden of lager en zet het centrifugeren op een laag toerental.

Stap 4. Drogen

Doe je schoenen absoluut niet in de droger, want dan kun je daarna wel nieuwe schoenen kopen. Laat je schoenen aan de lucht drogen. Het beste kun je een aantal proppen keukenpapier in je schoenen stoppen, dan drogen je schoenen veel sneller én behouden ze hun vorm! 

Zo, een kind kan de was doen! Heb jij nog tips voor het wassen van je schoenen in de wasmachine óf maak jij ze liever schoon met de hand?

Reacties