Kledingtips voor werken in de tuin


Onlangs was het naakt tuinieren dag, een leuk initiatief, maar werken in je blootje is niet heel erg goed voor de veiligheid. Speciale werkkleding is belangrijk, vooral bij het werken in de tuin. Je wil natuurlijk geen zonnesteek oplopen doordat je zo eigenwijs was geen hoofddeksel op te doen! Wat is de juiste kleding voor een dagje werken in de tuin? Dat lees je in deze blog.

1. Werkhandschoenen

Het beschermen van je handen is erg belangrijk bij het werken in de tuin. Vooral wanneer je de rozenstruik gaat snoeien, die doornen zijn niet erg prettig. Maar ook kun je altijd andere scherpe voorwerpen tegenkomen in de tuin zoals stenen of glasscherven.

2. Kleding

Allereerst moet je kleding comfortabel zijn bij zo’n fysieke klus als het werken in de tuin. Je moet je er goed in kunnen bewegen. Daarnaast moet je ook rekening houden met het weer. Is het een warme dag, kies dan voor lichte en ventilerende kleding. In vochtige omgevingen kies je voor waterafstotende kleding.

Het is altijd handig te kiezen voor een jasje of een vestje met zakken, hier kun je wat klein tuingereedschap in stoppen.

Je bent misschien gewend een klein kussentje te gebruiken wanneer je werkzaamheden laag bij de grond moet doen. Dit zorgt voor bescherming van de knieën. Je hebt echter ook speciale (tuin)broeken met een ingebouwde knielap. Dan heb je dat kussentje altijd bij je!

3. Schoenen & laarzen

Wanneer je met zwaar tuingereedschap werkt, moeten je tenen goed beschermd zijn. Draag daarom stevige schoenen en/of laarzen, eventueel met een verharde neus. Rubberen laarzen zijn ook absoluut een musthave voor de tuinman, vooral in modderige omgevingen én wanneer je de tuin gaat besproeien. Rubberen laarzen houden je voeten perfect droog. 

4. Persoonlijke bescherming

In de tuin word je natuurlijk enorm blootgesteld aan UV-stralen. Een goede zonnebrandcrème met een hoge factor is daarom erg belangrijk. 

5. Hoofddeksel

Voor bescherming tegen UV-stralen doe je een pet of hoed op. Dit voorkomt dat je een zonnesteek oploopt en/of verbrandt in je gezicht. 

6. Veiligheidsbril

Wanneer je werkt met tuinmachines zoals een kantentrimmer of een hakselaar, is het noodzakelijk je ogen goed te beschermen met een veiligheidsbril. Wegspringende stukjes hout of steentjes zijn erg gevaarlijk voor je ogen. 

Werkzaamheden in de tuin liever uit handen geven? Dat kan! Boek snel een tuinhulp!

Reacties