Oververmoeid? Zo kom je er vanaf!


De lente is begonnen! Kom je alleen maar niet van je winterdip af en heb jij het idee dat je toe bent aan een héle lange vakantie? Lees dan hier dé tips om van je oververmoeidheid af te komen!

Vermoeidheid is een veelgehoorde klacht tegenwoordig. De maatschappij verwacht van ons dat we altijd bereikbaar zijn, een sociaal leven hebben, en ook een baan en hobby’s. Dit kan soms weleens te veel worden en dat kan leiden tot stress. Je merkt dat je snel gepikeerd bent en geen puf meer hebt. Je bent oververmoeid. Hieronder vind je manieren om meer energie te krijgen.

1. Routine

Breng routine aan in je leven. Als je aan routine denkt, dan zou je kunnen denken aan: sporten op vaste avonden in de week, steeds op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en er weer uit. Je zult merken dat je veel meer energie krijgt, zodra je vaste gewoontes hebt.  Vroeger waren de drie pijlers van de opvoeding niet voor niks; Rust, Reinheid en Regelmaat.

2. Minder afleiding

Neem eens een keer geen telefoon mee als je weggaat. Je smartphone zorgt namelijk voor ontzettend veel afleiding; dan hoor je weer een bliepje en heb je weer een mailtje of een WhatsApp berichtje. Je móet constant eventjes kijken en dat zorgt voor ontzettend veel onrust. Zet ook eens een koptelefoon op als je je moet focussen. Zo kan je je afsluiten van je omgeving.

3. Bewegen

Hou je zelf in beweging. Natuurlijk is het voor de hand liggend dat je na een lange dag werken, thuis op de bank neerploft. Echter zou je je zelf moeten verplichten om bezig te blijven. Ga eens hardlopen, of een wandeling maken. Je zult snel het positieve effect hiervan ervaren en je snel minder moe voelen.

4. 8 uur slapen

Als je oververmoeid bent, werkt het niet om de hele dag in bed te gaan liggen. Je zult je daarna nóg ellendiger voelen. Wél is het belangrijk dat je 8 uur aan slaap krijgt. Een goede nachtrust helpt je weer opladen en zorgt voor mentale én fysieke energie.

5. Tijd voor jezelf

Wellicht heb je een druk gezin naast een drukke baan en ben je dagelijks bezig met alle ballen omhoog houden. Tijd voor jezelf! Ga eens lekker lunchen met een vriendin die je al lang niet hebt gezien, ga lekker in bad (met de deur op slot!) of zeg gewoon eens wat vaker ‘nee’! Op die manier kan jij een leukere vriendin, moeder of collega zijn.

6. Schakel een huishoudelijke hulp in

Waarom zou je niet eens één dingetje uit je drukke programma uit handen geven? Denk daarbij bijvoorbeeld aan het huishouden. Via Hlprs boek je goede, gescreende hulpen die graag een handje helpen. Op die manier heb jij weer wat meer ademruimte en meer tijd voor andere dingen.

Hopelijk heb jij iets aan de bovenstaande tips gehad en zal jouw oververmoeidheid plaats maken voor bakken met energie!

Reacties