Trap verven: Het stappenplan


Het verven van de trap is een tijdrovend klusje en moet secuur gebeuren. Een trap wordt natuurlijk intensief gebruikt en is onderhevig aan schade. Hlprs heeft een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet voor het verven van de trap.

Stap 1: voorbereiding

  • Is de trap nog bekleed met tapijt? Maak dan een sopje met warm water en zeep. Maak het tapijt goed nat, laat het intrekken en dan kun je het tapijt er zo aftrekken. De restjes schraap je weg met een plamuurmes. 
  • Ontvet de treden en de stootborden. Dit kun je doen met St Marc; een verfreiniger en ontvetter. 
  • Eventuele gaatjes of scheurtjes kun je opvullen met een houtvulmiddel. 
  • Schuur de trap, bij een oude laklaag doe je dit met schuurpapier met korrelgrootte 220-280, bij onbehandeld hout gebruik je korrel 150-180. 
  • Maak de treden stofvrij met een natte doek.
  • Plak de muur af die grenst aan de trap met afplaktape en zorg ervoor dat de vloer is afgedekt met stucloper.

Stap 2: grondverf

Het is belangrijk grondverf aan te brengen op de trap vóórdat je gaat verven; dit zorgt voor betere aanhechting van de verf én zorgt ervoor dat de trap minder snel verslijt.

Kies een witte grondverf als je de trap in een lichte kleur wilt verven en gebruik een grijze grondverf voor een donkere kleur verf.

Belangrijk! Verf de treden om én om en plak een stuk afplaktape op de treden die niet zijn geverfd. Dan weet je waar je wel én niet mag lopen.  Laat het verf om en om goed opdrogen, dit duurt ongeveer 5 uur.

Nadat je de gehele trap in de grondverf hebt gezet en je hebt een dag gewacht, schuur je de treden weer licht op en maak je het stofvrij. Nu kan het échte verven gaan beginnen!

Stap 3: trap schilderen

Breng de verf aan met een kwast en een roller. De kwast gebruik je voor de hoekjes en de roller voor de grotere oppervlakken. Verf de treden en stootborden ook weer om en om! 

Zodra je hebt geverfd, verwijder je meteen de afplaktape. Als je dit pas doet nadat de verf is opgedroogd, trek je ook verf mee bij het verwijderen van de tape.

Stap 4: na afloop

Laat de verf minstens 24 uur opdrogen, voordat je de trap beloopt. De eerste week kun je de trap belopen met sokken. De verf heeft minstens een week nodig om volledig uit te harden, voordat je de trap betreedt met schoenen.  

Laat de rollers en kwasten goed indrogen, daarna kun je ze bij het restafval gooien. Restanten verf en lege verfblikken kunnen bij het Klein Chemisch Afval.

Reacties