Speelgoed opruimen na Pakjesavond


Heb jij afgelopen weekend Sinterklaas gevierd of heb jij morgen pas Pakjesavond? Hoe dan ook, waarschijnlijk zal je huis gevuld worden met nieuw speelgoed voor de kinderen. Heel leuk natuurlijk, maar die ene pop die ze 3 jaar terug van tante Elsbeth hebben gekregen, daar wordt waarschijnlijk niet meer naar om gekeken. Tijd om te kijken wat er wel en niet weg kan: speelgoed opruimen!

Allereerst moet er gekeken worden onder welke ‘categorie’ het speelgoed valt: wordt er nog mee gespeeld, wordt er niet meer naar om gekeken of is het kapot? Als je dit hebt bepaald, kun je écht gaan opruimen. Hoe je dit doet? Dat lees je hieronder.

1. Speelgoed bewaren

Je kinderen hebben vast wel een aantal favoriete items waar ze graag mee spelen; die moeten zeker bewaard blijven! Je kunt een plastic rolbak of een mooie speelgoedkist aanschaffen waar je het speelgoed in kunt bewaren, zodat de kinderen er makkelijk bij kunnen. Leer ze aan het speelgoed zelf op te ruimen, als ze klaar zijn met spelen.

Kinderen kunnen natuurlijk niet met alles tegelijkertijd spelen, probeer daarom regelmatig te rouleren. Haal soms eens wat uit de speelgoedkist en leg er iets anders (of iets nieuws) voor terug. Zo zal het speelgoed ook minder snel stuk gaan. Het speelgoed waar niet structureel mee gespeeld wordt, kun je bewaren op zolder. Wellicht dat ze nu iets beu zijn of er simpelweg te jong voor zijn, maar over een paar maanden kun je het nog eens proberen!

2. Speelgoed weggeven

Dan is er nog speelgoed waar helemaal niet naar omgekeken wordt, misschien zelfs nog in verpakking zit en waarvan jij denkt dat je kind dit niet leuk gaat vinden. Als het speelgoed er nog prima uit ziet, kun je er natuurlijk ook iemand anders blij mee maken! Je kunt het op Marktplaats zetten, maar je kunt het ook weggeven aan kindjes waarvan de ouders het minder breed hebben. Zo heb je in veel steden een speelgoedbank, dit is onderdeel van de voedselbank. Dit speelgoed gaat dan bijvoorbeeld weer in kerstpakketten, zodat ook gezinnen die moeite hebben om financieel rond te komen, toch een mooie Kerst hebben. 

3. Speelgoed weggooien

Speelgoed dat stuk is of waarvan een onderdeel ontbreekt, kan beter meteen weggegooid worden. Een puzzel waarvan drie puzzelstukjes missen, is natuurlijk ook gewoon minder leuk! Kapot speelgoed kan ook nog eens gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld een knuffel waar de vulling uitsteekt. Dus weg ermee of vervang het.

Laat jij jouw kinderen ook meehelpen met het opruimen van speelgoed? Wat doe jij met speelgoed waar de kinderen niet meer mee spelen? Wij zijn benieuwd, laat het ons weten!

Reacties