Spinnen in huis, hoe kom ik er vanaf?


In de herfst gaan spinnen op zoek naar hun partner en komen dan ineens uit alle kiertjes van je huis tevoorschijn. Gemiddeld heb je zo’n 1500 van deze beestjes in huis wonen! Ik zelf heb echt een gruwelijke hekel aan spinnen en wanneer ik er een zie, pak ik de stofzuiger erbij en zuig hem op. Er zijn echter nog meer handige (en wat diervriendelijkere) manieren om van spinnen af te komen! En natuurlijk begrijp ik dat je niet alle 1500 spinnen kan wegjagen uit je huis, maar zo veel mogelijk kan wel.

1. Spinnen bestrijden

Een spin heeft rust nodig om een nestje te kunnen bouwen. Daarom verschuilen ze zich op plekjes waar jij niet vaak komt; op zolder, in de kelder, in kiertjes, hoekjes, achter de kasten en afvoerbuizen. Houd die plekjes goed schoon, zodat het moeilijker wordt voor ze om zich daar te nestelen. Haal langs de genoemde plekken in huis dan regelmatig een stofdoek, of gebruik een plumeau om de plekjes stofvrij te houden.

2. Spinnen verwijderen

Als je dan een spin hebt gevonden, heb je meerdere manieren om deze spin weg te halen. Je kunt, zoals ik, met de stofzuiger de spin opzuigen. Dit is alleen nogal een gruwelijke dood én je hebt (bij grotere spinnen), de kans dat ze dit overleven en weer uit de stofzuiger kruipen. Brr!

Wat je ook kunt doen, als je hem niet met je blote handen durf te pakken, is met behulp van een glas en een stuk papier de spin vangen en hem buiten zitten. Mocht je dit niet durven, heb je ook speciale tools op de markt om een spin op een diervriendelijke manier uit je huis weg te halen. Zo heb je de spinnenvanger, maar ook de Bug Buster. Durf jij dit wel?

Een kat als huisdier nemen is natuurlijk ook altijd een optie. Katten vinden het niet alleen leuk om spinnen te spelen, ze zullen ze ook opeten. Tenzij ze bang zijn van spinnen.

3. Spinnen weghouden

Nu je met je handige tools de spinnen uit je huis hebt verwijderd, wil je ze natuurlijk ook weghouden. Spinnen in huis kun je zoveel mogelijk weghouden, door kieren en scheuren uit je huis te vullen. Hierdoor maak je de lekkere rustige plekjes veel minder aantrekkelijk.

We schreven al een keer eerder over het weghouden van vieze insecten. Je kunt spinnen bijvoorbeeld goed weren door bepaalde geurtjes in je huis te verspreiden die ze niet lekker vinden, denk hierbij aan pepermuntolie, citrusolie, lavendelolie of neemolie. Ook kaarsen met kaneelgeur schijnen goed te helpen.

Heb jij na bovenstaande tips nog steeds last van spinnen in huis?

Reacties