Oven schoonmaken met deze 6 stappen!


Appeltaart, pizza, een ovenschotel met veel kaas… Lekker hoor, maar deze lekkernijen bereid je natuurlijk liever niet in een vieze oven. Heeft jouw oven ook aangekoekte etensresten en heb je geen idee hoe je de oven weer stralend schoon krijgt? Wij hebben een aantal tips voor jou waarmee het schoonmaken van de oven zo is gebeurd!

1. Verwijder kruimels

Heb je nog wat kruimels in je oven liggen van je vorige bak-avontuur? Pak de stofzuiger en zuig de oven goed uit. Vergeet vooral de rubbers niet!

2. Reinigen met citroen

Al die aangekoekte etensresten, hoe krijg ik die in hemelsnaam weg? Dat hoeft niet zo moeilijk te zijn hoor! Verwarm de oven voor op 200 graden. Zodra de oven op temperatuur is, zet je de oven uit en plaats je een ovenvast schaaltje met schijfjes citroen in de oven. Doe de ovendeur dicht en laat het schaaltje met citroen ongeveer een half uur in de oven staan. Na een half uurtje kun je zo met een vochtig doekje de viezigheid van de wanden afnemen.

3. Vet verwijderen

Als het goed is, is nu de grootste vuiligheid wel weg. De binnenkant van de oven zal waarschijnlijk alleen nog wel vet aanvoelen. Hiervoor kun je (vloeibare) groene zeep gebruiken.  Verwarm de oven weer voor op 200 graden. Zet de oven uit en wrijf de binnenkant van de oven in met groene zeep. Pas op dat je je niet verbrandt! Zet een ovenvast bakje met heet water in de oven en laat het even weken. Daarna kun je met een doekje of keukenpapier het vet weghalen.

4. Bakplaat en ovenrooster schoonmaken

Je denkt waarschijnlijk dat je nú echt moet gaan schrobben, maar wij hebben iets veel beters gevonden! Pak een grote bak waarin de bakplaat en ovenrooster passen, doe hier heet water in en een beetje waspoeder (ja waspoeder ja!). Even goed roeren en dan laat je beide onderdelen een aantal uur inweken. Wat je dán ziet, dat geloof je nooit! En er komt gewoon geen schrobwerk aan te pas!

5. Vieze oven voorkomen

Nu de oven weer stralend schoon is, is het nu natuurlijk belangrijk dat je een vieze oven kan voorkomen! Hoe doe je dit? Heel makkelijk met aluminiumfolie! Bedek standaard de bakplaat en het rooster met de folie. Wanneer je een maaltijd hebt bereid in de oven, hoef je de folie alleen even te vervangen.

6. Buitenkant oven schoonmaken

Maak de buitenkant schoon met een sopje en doe het daarna af met een droge doek. Een tipje om het rvs weer stralend te krijgen: door met keukenpapier een heel klein beetje olijfolie op het rvs wrijven!

Kan jij je er echt niet toe zetten om de oven schoon te maken? Boek dan een huishoudelijke hulp! Zij weten wel van (oven)wanten en maken de oven zo weer heerlijk schoon!

Reacties