Avocado plant kweken doe je zo!


Avocado’s zijn lekker en super gezond. Echter zijn deze groene vruchten best wel prijzig; hoe makkelijk zou het daarom zijn wanneer je je eigen avocado boom kon hebben?! Het enige wat je nodig hebt om je eigen avocado’s te kweken, is een beetje geduld. Ga daarom snel aan de slag! Laat je ons weten of het bij jou is gelukt?

Stap 1: Avocado pit schoonmaken

Haal de pit voorzichtig uit de avocado en verwijder het vruchtvlees. Dit kun je doen door de pit een paar minuten te laten weken in water. De buitenste laag (het bruine) moet absoluut om de pit blijven zitten, dit is een soort beschermlaagje.

Stap 2: Steek tandenstokers in de avocado pit

Steek halverwege drie of vier tandenstokers in de pit. Deze tandenstokers zijn bedoeld om de pit te laten rusten in een glas water.

Stap 3: Plaats de avocado pit in een glas water.

De bovenste helft moet boven water blijven, het puntje omhoog en de platte kant omlaag. Zet het glas op een plek waar veel zonlicht is. 

Geduld en voor je het weet zal de avocado pit ontkiemen!

En nu heel veel geduld hebben! Verschoon het water om de 4/5 dagen en verder is het wachten totdat de pit ontkiemt. Dit kan wel tot 8 weken duren. De pit zal op een gegeven moment gaan uitdrogen en scheuren, waardoor er een klein worteltje zal verschijnen. Heel belangrijk: de pit mag nooit droog komen te staan!

Avocado pit planten

Wanneer de plant zo’n 15 cm hoog is, kun je hem gaan planten. Vul een pot van een diameter van ongeveer 20-25 cm met potgrond en plaats het plantje erin. Zorg er wel voor dat de pit voor de helft boven de grond uitsteekt.

Geef het plantje dagelijks water! En nu is het nog meer geduld hebben…Wordt de plant groter, zet hem dan in een grotere pot. En dan, als je geluk hebt, zal het 3 tot 4 jaar duren voordat de eerste vrucht verschijnt. Als je pech hebt, verschijnt er helemaal geen vrucht. Maar ach, dan heb je in ieder geval een leuk avocado boompje staan!

Kan jij wel wat hulp gebruiken met het onderhouden van de plant, schakel dan een tuinhulp in!

Veel plezier met je eigen avocado plant!

Reacties