Razendsnel schoonmaken met deze checklist!


Krijg je onverwachts visite van je (schoon)moeder, of iemand anders, en moet je écht nog even snel het een en ander schoonmaken en/of opruimen? We hebben een handige checklist voor je gemaakt, waarmee je in 15 minuten je huis weer (zichtbaar) schoon krijgt!

Maak het aanrecht, de salontafel en de eettafel vrij

Staan er spullen op het aanrecht of de tafel die het rommelig doen lijken? Denk bijvoorbeeld aan vieze kopjes en borden, post, tijdschriften, wijnglazen. Zet de afwas in de vaatwasser of was het snel af. Is er echt te veel vaat om af te wassen? Zet het dan in een teiltje en zet het teiltje in het kastje onder de gootsteen. Papieren leg je in een lade. Haal even een doekje langs het aanrecht, zodat je visite niet afgeleid zal worden door de broodkruimels van de dag ervoor.

Haal een stofdoek langs de zichtbare stofplekken

Je hoeft dus niet heel je huis langs te gaan, maar haal alleen even het stof van de tv af en/of de tafels.

Haal een doekje langs het toilet

Spuit ook wat wc-eend in de wc. Misschien heb je nog wat geurstokjes die je op het toilet kunt zetten? Of steek anders een (geur)kaarsje aan. Neem ook meteen de deurklink en de wastafel af.

Maak de gang leeg

De gang is de plek waar je gasten als eerste binnen komen. Zet schoenen die verspreid liggen over de gang, netjes naast elkaar of in het schoenenrekje. Wellicht kun je ook wat jassen tijdelijk in de kledingkast hangen, zodat je visite hun jassen ook kwijt kunnen.

Ramen open

Laat het even goed luchten in huis en zet ramen en deuren tegenover elkaar open.

Is je visite nog niet gearriveerd?

Pak de stofzuiger of de kruimeldief en zorg ervoor dat in ieder geval de woonkamer gezogen is en de bank vrij is van kruimels.

Nog een goede tip: sluit vooral de deuren van de kamers waar je visite toch niet komt. Ze komen toch voornamelijk in de woonkamer en het toilet. Als die maar spik en span zijn, dan kunnen ze niks opmerken!

Zo, nu ben je helemaal klaar! Misschien je zweetdruppels nog even wegvegen, aangezien je dit in 15 minuten tijd hebt moeten doen. Deze checklist is natuurlijk wel bedoeld om even snel op te ruimen, maar vervangt zeker niet de wekelijkse schoonmaakbeurt. Dat moet echt wel wat grondiger gebeuren.

Reacties