8 tips voor een goede houding tijdens het schoonmaken


Schoonmaken is fysiek best wel zwaar, vooral als je naast je eigen huishouden ook bij andere mensen schoonmaakt. De juiste lichaamshouding is dan vooral belangrijk, want als je hier geen rekening mee houdt, ben je veel verder van huis. Daarom hebben wij 8 tips voor jou gevonden voor de juiste houding tijdens het schoonmaken.

1. Moet je iets zwaars tillen? Til dan altijd vanuit je knieën en niet vanuit je rug! Houd je rug hierbij altijd zo recht mogelijk en beweeg langzaam. Houd het voorwerp wat je tilt altijd zo dicht mogelijk tegen je lichaam aan.

2. Moet je staand werken (bijvoorbeeld stofzuigen), houd je rug dan altijd recht en verdeel je gewicht over beide benen (om en om kan ook).

3. Wanneer je de wc schoonmaakt, de dweil vervangt of andere klusjes moet doen die laag bij de grond zijn, ga dan altijd op één knie zitten. Dit is beter voor je rug. Dit doe je ook als je even iets van de grond moet rapen, bijvoorbeeld speelgoed.

Wat je ook kunt doen is één been naar achter tillen en dan naar voren leunen.

4. Zorg dat de dweilstok en stofzuiger e.d. altijd op jouw hoogte zijn ingesteld. Als de dweilstok bijvoorbeeld te klein is voor jouw lengte, krijg je snel last van je rug. De dweilstok moet ongeveer tot je kin komen om er op de juiste manier mee te werken. Als je aan het stofzuigen bent, moet je de stang ongeveer ten hoogte van je lies vast kunnen houden.

5. Verander regelmatig van houding tijdens het schoonmaken.

6. Als je aan het strijken bent, plaats de wasmand voor de gestreken was dan altijd wat hoger, zodat je niet steeds hoeft te bukken als je de wasgoed in de wasmand legt. Zet de emmer met je sopje ook altijd wat hoger.

7. Kantel regelmatig je bekken tijdens het staand werken.

8. Als je horizontale vlakken schoonmaakt, ondersteun je zelf dan altijd met één hand. Maak kleine wisbewegingen.

Reacties