10 snelle en handige schoonmaaktips


Het huis schoonmaken: we houden allemaal van een schoon huis, maar we besteden er liever niet te veel tijd aan. Daarom hebben wij een aantal snelle en handige schoonmaaktips gevonden voor allerlei schoonmaakklusjes! Opruimen en schoonmaken was nog nooit zo makkelijk. Lees snel en probeer ze uit!

1. Kalk in de wc-pot

Kalkaanslag in de wc-pot komt regelmatig voor. Je hebt hier gelukkig allerlei handige tips voor. Een daarvan is een vaatwastablet in de wc-pot leggen, nachtje in laten weken en de volgende dag heb je geen last meer van de kalk. Ook kun je een aantal avonden achter elkaar een scheutje azijn doorspoelen. Na een aantal dagen zie je resultaat.

Overigens schijnt cola ook goed te werken tegen kalk in de wc-pot. Deze tip hebben wij alleen zelf nooit geprobeerd, jij wel?

2. Lekker geurtje in huis 

Wat is er nou fijner dan een heerlijk ruikend huis? Strooi wat waspoeder op de grond en zuig dit vervolgens op met de stofzuiger. Je ruikt de heerlijke geur van de waspoeder meteen!

Hou je van de geur van koffie? Je kunt ook wat oploskoffie opzuigen.

3. Last van een stinkende prullenbak?

Strooi wat soda op de bodem van de prullenbak, voordat je een nieuwe vuilniszak in de bak doet. Soda absorbeert vieze geurtjes. Je kan ook in plaats van soda, kattenbakkorrels gebruiken. Dit heeft hetzelfde effect.

Overigens kan je beter een wat kleinere prullenbak in de keuken neerzetten. Zo moet je vaker de zak verwisselen en voorkom je vieze geurtjes.

4. Luxaflex / lamellen schoonmaken

Ook last van een stof – of vetlaag op je luxaflex of lamellen? Laat je bad vollopen met warm water en voeg wat Biotex (Groen) toe. Laat de luxaflex/ lamellen ongeveer drie kwartier in het bad weken en spoel het vervolgens af met water. Even afdrogen of föhnen en ze zijn weer helemaal schoon.

Lamellen kun je ook schoonmaken met washandjes aan beide handen. Gebruik hiervoor ook weer een sopje van Biotex (Groen) en warm water. Herhaal dit vervolgens met washandjes zonder zeep, maar alleen met water.

5. Hekel aan schoonmaken van de oven?

Je hebt een heerlijk gerecht klaar gemaakt in de oven, maar helaas is de oven ook behoorlijk vies geworden…Dit kun je voorkomen door je roosters en bakplaat standaard te bedekken met aluminiumfolie. Je hoeft dan alleen de folie te vervangen wanneer je iets hebt bereid in de oven. Dat scheelt weer een stuk werk met schrobben achteraf.

Nog een handige tip: bedek de planken in de koelkast met plastic folie. Als er dan eens iets lekt, hoef je ook alleen de folie te vervangen.

6. Blender schoonmaken

Doe een scheutje afwasmiddel en warm water in de blender. Paar minuten aanzetten, en hij is weer heerlijk fris!

7. Last van haren in je vloerbedekking?

Heel leuk natuurlijk een kat of hond, maar altijd maar die haren! Haal een trekker langs je vloerbedekking en verzamel al de haren. Een super handige tip!

8. Oeps… Vetplekken verwijderen

Oei! Je hebt olijfolie geknoeid op je nieuwe t-shirt!

Met een krijtje kun je gemakkelijk vetplekken verwijderen uit je kleding. Wrijf met een krijtje over de vetplek. De kalk zal het vet absorberen. Daarna kun je het wassen zoals je gewend bent en vervolgens is de vetplek eruit!

9. Je strijkijzer weer net als nieuw!

Zorg ervoor dat er geen water meer in de strijkijzer zit en de stoomfunctie niet aan staat. Zet het strijkijzer aan op de hoogste stand. Strooi (best wel wat) zout op de strijkplank en ga er vervolgens met het strijkijzer over heen. Strijkijzer uitzetten, laten afkoelen en een doekje er langs halen. Klaar!

10. Badkamer schoonmaken

Hoe maak je de badkamer schoon? Dompel wat watjes in bleek en leg die op de beschimmelde voegen in de douchecabine of in bad. Een nachtje laten inweken en vervolgens afspoelen met water. Restjes kun je verwijderen met een (oude) tandenborstel.

Reacties