7 leuke feitjes en fabels!


Wist jij dat er een gevaarlijk gas vrij komt als je plast in een wc met bleekwater?
Dit en andere leuke feiten en fabels hebben wij voor jou verzameld! Waren ze bij jou al bekend?

1. Met warm water schoonmaken is beter dan met koud water

Niet waar. Heel veel reinigingsproducten komen juíst beter tot hun recht in combinatie met koud of lauwwarm water, behalve afwasmiddel. We begrijpen dat koud water niet erg lekker is aan je handen, dus wat dat betreft kan je beter lauwwarm water gebruiken.  Als je alléén water wil gebruiken (dus zonder schoonmaakmiddel), dan kan je wél beter heet water gebruiken. Dit doodt de bacteriën.

2. Zuur verwijdert kalk

Waar. Zure reinigingsmiddelen zoals schoonmaakazijn kunnen kalk heel goed verwijderen. Hoe sterker het zuur, hoe beter deze een kalk verwijderende werking heeft. Middelen met een PH-waarde onder de 7, zijn zuur. Deze middelen tasten bijvoorbeeld ook de voegen aan, dus pas hier mee op. Anders kan er namelijk lekkage ontstaan.

3. Kauwgom in je kleding kan je verwijderen met pindakaas.

Waar. Smeer pindakaas op het stuk kauwgom. Gooi het kledingstuk in de wasmachine, wassen op 40 graden en de kauwgom is eruit! Er blijft ook geen vetplek in je kleding zitten.

4. Schoonmaakmiddelen zijn ongevaarlijk

Niet waar. Een voorbeeld hiervan is chloor. Er kunnen chloorgassen en chloramines ontstaan. Chloramines zijn chloor-stikstofverbindingen die de luchtwegen en ogen irriteren. Chloorgas is een erg giftig en bijtend gas dat kan vrijkomen als je bleekwater mengt met andere producten. Met name het toevoegen van zuren zorgt voor een chemische reactie. Wist je trouwens dat door in een wc te plassen waar bleekwater in zit, er ook giftig chloorgas ontstaat?

Je kan dus beter allesreiniger gebruiken of – nog beter-  ecologische middelen.

5. Een vrouwenbureau is viezer dan een mannenbureau 

Waar. Wij vrouwen denken vaak dat we heel hygiënisch zijn, maar helaas. Onze werkplek blijkt toch een bron van bacteriën . Dit komt vooral, omdat vrouwen vaak eten op hun bureau verzamelen en omdat we make-up op hebben. En ook al ziet het bureau van een vrouw er schoner uit (kom maar kijken hier op kantoor voor het bewijs!), door gebruik van cosmetica en handlotions blijven de bacteriën aanwezig.

Vrouwen eten ook veel meer aan hun werkplek. Ook in de wintertijd is de hygiëne achter de bureaus slechter dan in de zomer, omdat vrouwen dan vaker binnen blijven om te lunchen.

Vrouwen zijn echter veel meer bereid om iets te doen aan de hygiëne op kantoor. Mannen nemen bijna nooit de moeite om wat schoon te maken en als ze dit dan tóch doen, gebruiken ze vaak een vuile doek waardoor het probleem enkel erger wordt.

6. De wc-bril is het meest vieze in het huis.

Niet waar. Het is echt zo: er zijn nog heel veel andere dingen in je huis die nóg viezer zijn dan je wc-bril. Wat dacht je bijvoorbeeld van je toetsenbord, je mobiele telefoon, je messen, deurknoppen, maar ook je hoofdkussen. En het meest vieze is je gebruikte vaatdoekje in de keuken!

7. Van schoonmaken word je gelukkig 

Waar. Je hebt er misschien een ontzettende hekel aan, maar van schoonmaken schijn je dus gelukkig te worden. Ten eerste is het een stukje mentale ontspanning; afleiding van je drukke leven, door je helemaal te storten op het schrobben van bijvoorbeeld de wc-pot. Sowieso is beweging heel goed voor je mentale gezondheid en schoonmaken is natuurlijk ook bewegen. Tevens krijg je er ook bijvoorbeeld strakke benen van, dat is toch heerlijk! Dus snel van de bank af en schrobben maar! ;)

Reacties