Schoonmaken typisch vrouwenwerk? Nee joh, tuurlijk niet!


Hoi Albert! In juni 2016 was jij medewerker van de maand! Dat vonden wij natuurlijk al een goede reden om jou een keer te interviewen. Daarnaast zijn er ook maar weinig mannen via ons werkzaam. 

Nou, vertel! Hoe ben je nu eigenlijk bij Husicleaning terecht gekomen?

Dat ik in juni medewerker van de maand was, was voor mij een hele leuke verrassing! Bedankt nog daarvoor.

Ik heb jaren in Duitsland gewoond. Op een gegeven moment ontmoette ik mijn huidige partner; hij woonde echter in Nederland. Voor de liefde ben ik eigenlijk weer terug verhuisd naar Nederland. Toen moest ik hier op zoek naar een baan. Ik woonde toen in Utrecht. Natuurlijk had ik geen zin om achter de geraniums te zitten, ik ben immers al wel wat ouder, dus toen ben ik een beetje op internet gaan rondneuzen. Zodoende kwam ik bij een Thuiszorgorganisatie in Utrecht terecht. Na een aantal maanden ging ik samenwonen met mijn partner in Breda en toen kwam ik Hlprs tegen! 

Wat een romantisch verhaal. Je hebt dus in Duitsland gewoond! Wat deed je daar?

Dat klopt ja! In 2005 ben ik samen met mijn zoon naar Duitsland vertrokken. Voor die tijd was ik meubelontwerper in Harderwijk, wel 30 jaar lang! In Duitsland was ik huismeester. Ik onderhield de tuinen, deed wat schoonmaak werk en loste de elektra problemen op. Ik had het daar erg naar mijn zin.

En had je al eerder als huishoudelijke hulp gewerkt?

Nou als huismeester deed ik natuurlijk wel wat huishoudelijke taken, maar ik heb nooit eerder als huishoudelijke hulp gewerkt. 

Nu werk ik dus via Hlprs als huishoudelijke hulp en ook nog steeds in Utrecht. 

In Utrecht? Maar is dat niet een beetje ver?

Nee hoor, ik doe er 1 uur en 20 minuten over. Dat vind ik helemaal niet erg. Ik werk op de maandag en vrijdag in Utrecht. 

En wat is het verschil in werken via Hlprs en bij de Thuiszorgorganisatie?

In Utrecht werk ik voornamelijk bij mensen met een beperking, bij Hlprs gaat het om gezinnen of oudere mensen. Ik vind de afwisseling erg leuk. De ene keer heb je een gezellig praatje met een oudere meneer en de andere dag kan je lekker alleen het huis schoonmaken, omdat de klant aan het werk is. 

 En hoe ziet jouw gemiddelde werkdag eruit?

Iedere dag sta ik om 6 uur op, ik maak dan een lange wandeling met de hond. Vervolgens ga ik uitgebreid ontbijten. Helemaal fris en fruitig stap ik rond half 9 op de fiets. Soms fiets ik naar Rijsbergen, dat is een kwartiertje fietsen. De andere keer werk ik gewoon in Breda en is het wat dichterbij. Ik begin mijn werkdag eigenlijk altijd wel met een praatje met de mensen. Hoe is de week gegaan bijvoorbeeld. Vaak zijn de mensen, waar ik kom, helemaal alleen en die kijken er echt naar uit als ik kom. Na een minuut of 10 vraag ik of ze nog speciale wensen hebben voor die dag. Meestal krijg ik na een uur werken een lekker Brabants kopje koffie! 

Bijna altijd heb ik twee klanten op een dag.

Ha de Brabantse gezelligheid! En heb je ook een favoriete klant?

Het leukste vind ik natuurlijk als de mensen thuis zijn als ik kom werken. Dan kan ik een gezellig praatje maken. Mijn favoriete klant is waarschijnlijk wel een oudere meneer, van over de 80 jaar. 

En wat vind jij ervan dat niet veel mannen als huishoudelijke hulp werkzaam zijn?

Nou dat verbaast me eigenlijk. Ik hoor regelmatig mannen die niet aan werk kunnen komen, ik vind het dan vrij gemakzuchtig om niet in deze richting te zoeken. 

Mannen kunnen vaak ook wat extra's doen, het zwaardere werk. 

Ik hoorde eens van een klant dat ze dat nog nooit had gezien, een man die de ramen lapte. Waarop ik zei: 'Zo'n 80% van de ramenwassers is man!'. 

Haha daar heb je wel een punt. Jij vindt dit werk dus niet typisch vrouwenwerk?

Nee, kom op! Er zijn zoveel mannen die alleen zijn en zelf het huishouden moeten doen. Nee, dat vind ik een achterhaald idee.  

En tot slot: wat vind jij van het werken via Hlprs?

Fantastisch. Het is een luxe dat er altijd zoveel vacatures beschikbaar zijn. En ik vind het ook erg modern; via de computer. Bij de Thuiszorg werken ze nog veel met papier. 

Ook vind ik de manier van uitbetalen helemaal prima, dat gaat altijd perfect. In het inlogsysteem staan ook handige tips en je wordt best vrij gelaten. Nee, ik ben erg blij! 

Nou Albert, fijn om te horen dat je het zo naar je zin hebt. En jouw klanten boffen maar met jou! We hopen dat je nog heel lang via Hlprs blijft werken.

Reacties